Danske Bank først med SDO både i bank og realkredit

 

Det blev Danske Bank-koncernen der kom først. Både Danske Bank og koncernens realkreditinstitut, Realkredit Danmark, har nu taget konsekvensen af den nye SDO-lovgivning og lanceret lån på baggrund af de særligt dækkende realkreditobligationer.

 

For nylig lancerede Danske Bank nye lån på baggrund af den omstridte SDO-lovgivning, og tirsdag fulgte Realkredit Danmark efter som det første realkreditinstitut. Realkredit Danmark lancerer såkaldte SDRO- lån fra 13. juli.

 

- Vi tror, at SDRO-obligationer bliver det fremherskende på realkreditmarkedet fremover. Derfor synes vi, at ligeså godt kan gå i gang med flex-lånene som under alle omstændigheder skal refinansieres sidst på året. Det er da en vis tilfredsstillelse i at være først. Men vi har tænkt grundigt over det længe, og vi er ikke i tvivl om, at det er det, der skal anvendes fremover, siger Realkredit Danmarks topchef, Svend Holm til RB-Børsen.

 

- SDRO er en realkreditobligation. Det er en SDO-obligation ikke. Det betyder, at udover at leve op til de nye krav som SDO-lovgivningen stiller, lever vi også op til de krav, lovgivningen om realkredit stiller, forklarer han om den nye lånetype.

 

Svend Holm afviser, at Realkredit Danmarks nye træk er et modtræk til bankernes mulighed for at udstede SDO-lån.

 

- Overhovedet ikke. I vores verden flytter det her ingen grænser. SDRO-lån er en anden måde at finansiere realkredit på. Der er ikke flyttet noget på grænserne mellem bank og realkredit. Det giver vores kunder muligheder for at anvende de lånegrænser, der er knyttet op til SDO-lovgivningen, siger Svend Holm.

 

Realkredit Danmark lancerer de nye SDRO til finansiering af flexlån, mens SDRO til finasiering af andre lånetyper lanceres inden udgangen af 2007. SDRO udstedes endvidere til finansiering af rentilpasningen af flexlån pr. 1. januar, og i den forbindelse foretages en blokemission.

 

- Vi tager de kendte produkter og finansierer dem via SDRO. Det giver fleksibilitet. Boligejerne får nu mulighed for op til 50 års løbetid med 20 års afdragsfrihed under forudsætning af, at belåningsprocenten højest er 70 procent. Hvis boligejerne har behov for en 80 procents belåning, kan vi som hidtil yde lånet over 30 år med 10 års afdragsfrihed efter "klippekort"-modellen. For erhvervskunder betyder de nye regler, at den maksimale belåningsprocent for byerhvervsejendomme øges fra 60-70 procent, forklarer Svend Holm.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )