Danske Bank-aktien til tælling - Mærsk går til tops

Danske Bank-aktien ligger tirsdag middag forslået i bunden af det danske aktiemarked, efter at Finanstilsynet har været på besøg og udstedt flere påbud, som øger bankens kapitalkrav.

A.P. Møller - Mærsk er en god modvægt til Danske Bank-aktien. Mærsks B-aktie stiger 2,8 pct. til 42.200 kr. og medvirker til, at C20 Cap-indekset blot ligger marginalt lavere med 0,1 pct. i 563,91. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank er dermed den helt store historie tirsdag, hvor også A.P. Møller - Mærsk gør sig bemærket, og til forskel fra Danske Bank ganske positivt, efter at containerrederiet Maersk Line har indgået et nyt samarbejde på de største ruter.

For Danske Bank var der fra morgenstunden lagt op til kursklø, efter at banken mandag kunne fortælle, at Finanstilsynet er kommet frem til en forhøjelse af Danske Banks risikovægtede aktiver med 100 mia. kr. Afgørelsen vil ifølge Danske Banks skøn resultere i en stigning i bankens kapitalkrav på 8 mia. kr. til 72 mia. kr.

Det er ifølge Sydbanks analysechef, Bjørn Schwarz, en overraskelse og kommer på et tidspunkt, hvor aktiemarkedet havde sat næsen op efter en løbende forbedring af indtjeningen.

»Casen i Danske Bank har jo været en stadig forbedring af lønsomheden og indtjeningen over de kommende kvartaler, som på sigt giver mulighed for, at banken kan øge udlodningen til aktionærerne. Det, at man nu skal til at holde mere kapital, er ikke lige den nyhed, som investorerne havde håbet på her på den korte bane. Det er også i det lys, kursreaktionen skal ses,« siger Bjørn Schwarz til Ritzau Finans.

Danske Bank-aktien indledte handelen tirsdag så lavt som 102,80 kr., men har siden rettet sig lidt og ligger kort før middag i 106 kr. svarende til et fald på 5,1 pct. over dagen.

Danske Banks 2015-mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. står fast trods afgørelsen, fastslår bankens finansdirektør, Henrik Ramlau-Hansen, der dog erkender, at banken nu må arbejde hårdere for at komme i mål. Danske Bank har i øvrigt fortsat til hensigt at udbetale udbytte.

»Vi har ikke udbetalt udbytte i fem år. Det har været vores intention at starte udbyttebetaling for 2013, måske ikke med det fulde beløb. Afgørelsen ændrer ikke ved vores langsigtede strategi for udbytte,« oplyser Henrik Ramlau-Hansen på en telekonference.

Danske Bank vil nu bruge de næste par uger på at overveje, om banken skal anke Finanstilsynets påbud til Erhvervsankenævnet, da man er uenig i vurderingen.

Blandt de øvrige eliteaktier er A.P. Møller - Mærsk en god modvægt til Danske Bank-aktien. Mærsks B-aktie stiger 2,8 pct. til 42.200 kr. og medvirker til, at C20 Cap-indekset blot ligger marginalt lavere med 0,1 pct. i 563,91.

Den positive stemning om Mærsk følger offentliggørelsen af en alliance, som Maersk Line har indgået med CMA CGM og MSC.

De tre aktører er indgået i et samarbejde, der får navnet P3-netværket, og sammen skal de tre rederier drive en flåde på - fra starten - 255 containerskibe med en samlet kapacitet på 2,6 mio. tyvefodscontainere (teu) på de tre store "øst-vest"-sejladser: Asien-Europa, Asien-Nordamerika og Nordamerika-Europa.

Heraf står Maersk Line for omkring 42 pct. af kapaciteten, eller godt 1,1 mio. teu.

»Faldende volumenvækst og overkapacitet i de seneste år har understreget behovet for at forbedre driften og effektiviteten i industrien, skriver A.P. Møller - Mærsk i en meddelelse.

Der henvises blandt andet til nogle af de store alliancer, som en række primært asiatiske konkurrenter indgik i vinteren 2011-12 for bedre at kunne styre den fælles kapacitet.

Blandt tirsdagens vindere er også Pandora, der stiger 1,9 pct. til 189,5 kr. Også defensive aktier som Coloplast og Chr. Hansen ligger godt til - begge med stigninger på 0,8 pct. til henholdsvis 325 og 197,5 kr.

Novo Nordisk, der faldt 2,7 pct. mandag, efter at Bank of America - Merrill Lynch sænkede sin anbefaling, retter sig 0,1 pct. til 908 kr.

Dagens største fald på det danske aktiemarked tæller ud over Danske Bank et par af de mindre banker og sparekasser. Møns Bank ligger 3,9 pct. nede i 100 kr., Nordfyns Bank falder 3,7 pct. til 495 kr., og Sparekassen Himmerland ligger 3,7 pct. nede i 118,5 kr.