Danske aktier tæt på ny rekord – men Trump dæmper investorglæden med toldtrusler

Der var flotte stigninger hele vejen rundt mandag, men tirsdag er der lagt låg på optimismen. Trump har nemlig truet med at lægge straftold på en række europæiske varer som konsekvens af, hvad USA betragter som unfair statsstøtte til Airbus.

USA-STOCKS/
Bingo, så er der ny rekord i amerikanske aktier. Foto: Reuters/Brendan McDermid/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen,

Og velkommen til dagen derpå, hvor investorerne evaluerer mandagens flotte præstation på aktiemarkedet. Det lykkedes det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks at lukke i sit højeste niveau nogensinde, mens det danske eliteindeks C25 spurtede 1,7 pct. til 1.141,42. Det betyder, at det danske indeks nu kun skal stige 4,8 pct. for at score sig en ny rekord og kravle over den nuværende på 1.196,67 fra november 2017.

Mandagens stærke stigninger kom, efter at den amerikanske præsident Donald Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping over weekenden indgik en våbenhvile i handelskrigen. De to lande har nu genoptaget forhandlingerne, men eksperter vurderer, at der stadig er lang vej til at nå en endelig aftale.

Mens der er kommet en anelse ro på i USA-Kina konflikten, har Trump imidlertid vendt blikket mod Europa, og det lægger en dæmper på aktieoptimismen tirsdag. Sent mandag meddelte Washington, at man måske vil indføre straftold på europæiske varer for yderligere 4 mia. dollar som konsekvens af, hvad USA betragter som unfair subsidier til Airbus (der er er fransk) i forhold til Boeing (der er Airbus' ærkerival og amerikansk.) Varerne, der potentielt bliver ramt, er blandt andet kirsebær, kød, ost, oliven, pasta og whisky. Tilbage i april truede USA med at lægge told på europæiske varer for 21 mia. dollar, så de 4 mia. dollar er en eskalering af truslen.

De amerikanske tiltag kommer, efter at den amerikanske regering fik medhold i sin klage til i verdenshandelsorganisationen WTO. Selvom straftold flyver gennem luften i Washington, så har netop konflikten mellem Airbus og Boeing og deres respektive regeringer stået på i mange år og er blevet behandlet inden for det traditionelle system for håndtering af handelsstridigheder.

Den lunkne stemning tirsdag kommer også efter en række skuffende nøgletal mandag. De såkaldte PMI-tal, der måler indkøbschefernes optimisme i industrivirksomhederne, tegnede et pessimistisk billede af verdensøkonomien og indikerer tilbagegang i Kina, Rusland, Tyrkiet, Storbritannien, Tyskland, Italien og Spanien. Vores økonomiredaktør Ulrik Bie har kigget nærmere på de nedslående tal her.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 10.30: Centralbankcheferne i Litauen og Holland, henholdsvis Vitas Vasiliauskas og Klaas Knot, taler i Vilnius
  • Kl. 11.00: Eurozonen – producentpriser for maj
  • Kl. 12.25: John C. Williams, chef for Federal Reserve i New York, holder tale – hold øje med hentydninger til en potentiel rentenedsættelse i juli
  • Kl. 17.00: Loretta Mester, chef for Federal Reserve i Cleveland, holder tale –  hold øje med hentydninger til en potentiel rentenedsættelse i juli
  • Kl. 17.00: Danmark – Nationalbankens valutareserve for juni

Virksomheder i fokus

  • Norwegian Air Shuttle er fokus her til morgen efter nyheden om, at flyselskabet på en lørdags flyvning fra Oslo til Gran Canaria smed to passagerer og en række kufferter af for at få plads til en palle laks.
    Selskab Kurs Ændr. %
  • Vestas er også i nyhedsmøllen, efter at aktien steg 4,4 pct. mandag og endte som en af C25s største stigninger. Det kom efter nyheden om, at andet kvartal endte som det bedste nogensinde målt på antallet af nye ordrer.

Markederne lige nu - Kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +1,4 pct. (var lukket mandag)
Kinas Shanghai Composite: -0,1 pct.
Japans Nikkei 225: Flat
Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,2 pct.
Tysklands DAX 30: +0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,1 pct.
Nasdaq: +0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,5 pct. til 65,40 dollar
Guld: +0,3 pct. til 1.393.25

Valuta:
1 dollar koster: 6,60 kroner
1 pund koster: 8,36 kroner