Danske aktier tæt på ny rekord: Er steget 19 procent i 2019

Det danske eliteindeks, C25, er nu kun to procent fra sit historiske topniveau. Både i USA og Europa har aktier de seneste dage fået et skub mod rekorder efter positive toner i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina og stærke amerikanske nøgletal.

På vej mod nye højder for danske aktier?  Fold sammen
Læs mere
Foto: Manan Vatsyayana/AFP/Ritzau Scanpix

Der er igen høj stemning på de globale aktiemarkeder mandag, og det har smittet af på Danmark, hvor aktier nu kun er et mulehår fra at ramme en rekord.

Det danske eliteindeks, C25, er oppe 0,6 procent i en kurs på 1.180, og dermed kun 2,1 pct. fra sit højeste niveau nogensinde på 1.205 fra november 2017. Med de seneste dages medvind er indekset nu steget 19 pct. siden nytår og har kurs mod det bedste år siden 2015.

Samtidig er Tysklands DAX 30-indeks hoppet til det stærkeste niveau siden januar 2018, mens de amerikanske aktier har kurs mod dugfriske rekorder, når markedet på den anden side af Atlanten åbner kl. 15:30 dansk tid.

Opsvinget begyndte allerede i sidste uge, hvor solide tal for amerikansk økonomisk vækst, en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank og en overraskende stærk arbejdsmarkedsrapport for USA var med til at opmuntre investorerne. Over weekenden er der yderligere kommet positive meldinger fra Washington, der har hjulpet til at holde den gode aktiestemning i live.

Den amerikanske handelsminister Wilbur Ross sagde blandt andet, at han ser optimistisk på mulighederne for, at USA og Kina vil nå en såkaldt fase 1-aftale i handelsforhandlingerne, der potentielt kan forhindre, at verdens to største økonomier lægger yderligere straftold på hinandens varer.

»Udmeldingerne har understøttet risikoappetitten, fordi handelskonflikten er en af de største risikofaktorer til det opsving, der gennem en længere periode er bremset op,« forklarer Otto Friedrichsen, aktiechef hos Formuepleje i en kommentar.

»Netop det økonomiske opsving har over de seneste måneder vist tegn på stabilisering og i nogle områder ligefrem fremgang. Selv om det fortsat er spæde tegn, har investorer på globalt plan været villige til at øge deres porteføljerisiko gennem blandt andet opkøb af aktier,« tilføjer han.

Den amerikanske handelsminister sagde også, at USA måske ikke vil indføre told på importerede biler senere på måneden efter at have holdt »gode samtaler« med en række bilproducenter i EU, Japan og Korea. USAs præsident, Donald Trump, har flere gange truet med at lægge told på op til 25 pct. på blandt andet europæiske biler, fordi han mener, at de har en »unfair« handelsfordel, når de sælger biler i USA.

Bilaktier er de stærkeste i Europa mandag, og det europæiske bilindeks er oppe tre pct. Bedst går det for Peugeot, der er steget fem pct. mens Ferrari er oppe 4,9 pct. og Fiat Chrysler oppe 3,7 pct. De tyske bilgiganter – Daimler, Volkswagen og BMW – stiger alle knap tre pct.