Danske aktier sendt til tælling

Der bliver malet med rødt på Københavns Fondsbørs onsdag morgen: Det er blandt andet frygt for nedgang i den amerikanske boligøkonomi, der sender aktierne på en nedtur. Opdateret 10.05

Kreditbekymringerne ramte onsdag morgen de europæiske aktiemarkeder, efter at bekymringerne havde forpestet stemningen på de amerikanske og asiatiske markeder.

- Derfor falder de danske aktier fuldstændig på linje med det vi har set i USA, i Asien i nat og på de øvrige markeder i Europa onsdag morgen. Det skyldes at der fortsat er meget stor nervøsitet i USA omkring problemerne den amerikanske ejendomssektor og på lånemarkedet. Der er en reel risiko for, at vi ikke har set de sidste dårligdomme endnu, siger Peter Skøttegaard Øemig, seniorøkonom i Jyske Bank.

De tre store europæiske landes indeks var hårdt ramt og lå alle med tab på eller over 2 pct. C20-indekset gik heller ikke fri og smed omkring 1,6 procent.

- Der er stor nervøsitet. Det her er en påmindelse om, at træerne ikke vokser ind i himlen. De seneste års aktiekursstigninger har være lidt for høje. Tempoet har været lidt for højt i forhold til den udvikling, vi har set. Det er en påmindelse om, at når det er gået lidt for godt og lidt for hurtigt for længe, så kommer der en lille regning, der skal betales på et eller andet tidspunkt, siger Peter Skøttegaard Øemig.

På Københavns Fondsbørs åbnede Novozymes og Sydbank med største tab i C20-regi. Novozymes tabte 2,9 pct. til kurs 629, mens Sydbank åbnede 2,3 pct. lavere i kurs 272.

GN Store Nord-aktien oplevede kun mindre tab og åbnede 0,8 pct. lavere i kurs 64,5. GN Store Nord-investorerne har fokus rettet mod det tyske, idet appelretssagen mod de tyske konkurrencemyndigheder begynder i dag. Udfaldet af afgørelsen kan enten betyde en mulig kursstigning på 20 pct. eller et fald på 10 pct. i aktien, lyder vurderingen fra Jyske Bank.

Novo Nordisk åbnede 0,2 pct. højere i kurs 575. Sanofi-Aventis aflagde regnskab for andet kvartal. Sanofi-Aventis' regnskab viste, at salget af Lantus er steget 26,1 pct. til 503 mio. euro. i kvartalet. Lantus er en langtidsvirkende insulinanalog, som kæmper om markedsandel med Novos Levemir. Selskabets samlede regnskab for første halvår af 2007 viser et faldende overskud.

"Sanofi-Aventis er ikke i god form. Selskabets portefølje af lægemidler er ret gammel nu. Det har virkelig brug for nogle nye produkter," konstaterede analytiker Eric le Berrigaud fra Raymond James overfor Bloomberg News.

SAS åbnede 2,3 pct. lavere i kurs 127. Berlingske Business skriver onsdag morgen, at der er udsigt til mangel på piloter grundet den voksende flytrafik kombineret med få nyuddannet piloter.

RB-Børsen/Ritzau