Danske aktier på rekordkurs efter budgetforlig i USA

Det danske aktiemarked har fået en kanonstart på 2013 med tre stigninger på stribe til C20-indekset, som dermed blot er et procent fra det hidtil højeste niveau nogensinde. Fredag har C20 rundet indeks 512, og toppunktet på 517 fra 11. oktober 2007 er dermed kommet inden for rækkevidde.

Det danske aktiemarked har fået en kanonstart på 2013 med tre stigninger på stribe til C20-indekset, som dermed blot er et procent fra det hidtil højeste niveau nogensinde. Fredag har C20 rundet indeks 512, og toppunktet på 517 fra 11. oktober 2007 er dermed kommet inden for rækkevidde.

Det foreløbige forhandlingsresultat mellem demokrater og republikanere i USA har de seneste dage sendt et lettelsens suk gennem de finansielle markeder, og det har også smittet af på det danske aktiemarked, forklarer aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen.

- I årets første handelsdage er C20-indekset steget ganske pænt, og det skyldes, at de amerikanske politikere i 11. time lykkedes med at afværge den såkaldte ”fiscal cliff”, som truede med at sende USA i recession. Men selv om de amerikanske politikere har købt sig mere tid, så mangler vi endnu at se en langsigtet løsning på de finanspolitiske udfordringer, som USA står over for, siger Mikkel Duus-Hansen til Ritzau Finans.

Han henviser til, at USA formelt set så godt som allerede har ramt det loft for, hvor meget gæld staten kan optage, og at politikerne meget snart skal finde en løsning på det problem.

- Vi forventer, at USA med lidt kreativitet kan fortsætte med at betale sine regninger frem til midten af februar eller begyndelsen af marts, men herefter løber staten populært sagt tør for penge, forklarer analytikeren.

Han har dog svært ved at forestille sig, at de amerikanske politikere ikke finder en løsning på gældsloftet i tide. For hvis de ikke gør det, vil det få uoverskuelige konsekvenser, tilføjer han.

Udover gældsloftet venter også offentlige besparelser for mere end 100 milliarder dollar, der træder i kraft per 1. marts i år. Oprindeligt skulle besparelserne været trådt i kraft per 1. januar, men det har politikerne indtil videre aftalt at udskyde i to måneder.

Analytikeren vurderer, at C20-indekset kan stige yderligere de næste 3-6 måneder.

- Vi forventer, at den politiske usikkerhed i de kommende måneder aftager yderligere, ligesom vækstudsigterne klarer op og dermed gør investorerne mere risikovillige. Og når vi samtidig har en ekstrem høj likviditet i markedet og et lavt renteniveau, så er der gode chancer for, at aktierne vil fortsætte de stigninger, vi har indledt det nye år med, siger Mikkel Duus-Hansen.

Han peger dog på, at det i høj grad er Novo Nordisk, der har æren for, at det danske C20-indeks er tilbage på rekordniveau.

- Kursen på en Novo Nordisk-aktie er mere end tredoblet siden toppen i 2007, og eftersom Novo Nordisk vejer særdeles tungt i C20-indekset, så er det altovervejende Novo Nordisks fortjeneste, at indekset nu er tilbage på rekordniveau, siger Mikkel Duus-Hansen afsluttende.