Danske aktier lukker i ny rekordkurs

Vestas gjorde comeback i rekordhøjt C20 Cap, der lukker i kurs 830, hvilket er ny rekord.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Arkivfoto. De danske eliteaktier i C20-CAP-indekset lukker i ny rekord mandag.
Læs mere
Fold sammen

En norsk hensigtserklæring gav mandag et ordentligt pust fremad til Vestas-aktien, der det meste af dagen havde befundet sig i negativt terræn i et generelt stigende C20 Cap-indeks. Vindaktien fik så meget fremgang, at den endte med at kæmpe om dagens topplacering med Novo Nordisk og GN Store Nord.

Det blev dog til sidst GN Store Nord, der løb med titlen som dagens mest stigende uden selskabsspecifikke nyheder, men som formentlig fortsat blev trukket op af torsdagens schweiziske valutabombe, der svækker konkurrenten Sonova.

Eliteindekset lukkede med en stigning på 1,8 pct. til 830,15, og dermed var årets første lukkerekord hjemme. Den hidtidige rekord blev sat 5. december og var på 824,31.

Der var også lukkekursrekorder til Novo Nordisk med en stigning på 3,6 pct. til 292,20 kr., Coloplast, Chr. Hansen og DSV. De tre sidstnævnte aktier steg med henholdsvis 2,9 pct., 1,7 pct. og 0,2 pct.

- Der har været en stigende tendens over hele dagen, faktisk helt fra morgenstunden. Det er svært at pege på en enkeltstående begivenhed, der udløser stigningen, andet end at USA lukkede stærkt fredag aften. Det er kørt videre til os i dag i Europa, forklarer senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

- Og så er der jo enorm stor fokus på Den Europæiske Centralbank frem mod torsdag, og der er forventninger om, at ECB kommer på banen med stimulans til den europæiske økonomi i form af opkøb af obligationer. Det er formentlig også med til, at Europa er så stærk i dag. Så må vi se, om ECB kan indfri forventningerne, fortsætter han.

Novo Nordisks tyngde var en af årsagerne til, at det danske indeks lukkede noget højere end de toneangivende europæiske indeks, hvor stigningerne begrænsede sig til under 1 pct. omkring dansk lukketid.

- Når de tunge aktier rører på sig, så har vi et indeks, der virkelig rykker. Og vi ser en aktie som Novo Nordisk, der rykker sig omkring 3 pct., og det vægter bare rigtig tungt. Derfor ser vi stærke ud, fortæller Martin Munk.

Han forklarer Novo Nordisks stigning med, at investorerne formentlig ser frem mod medicinalvirksomhedens regnskab, som der er høje forventninger til, i næste uge.

Vestas kom tilbage fra et fald til en stigning på 3,3 pct. til 235,00 kr. Aktien var drattet til bunds, da det hen på eftermiddag kom frem, at det norske elselskab Statkraft har indgået en hensigtserklæring med danskerne om mølleleverancer til vindparker på sammenlagt cirka 1000 MW.

- Der kom godt nyt fra Norge. Ordren er ikke endelig endnu, men det ser rigtig positivt ud, for vi snakker en kæmpestor kapacitet på 1000 MW. Det vil være en rigtig stor ordre at lande for Vestas, siger Martin Munk.

Gennemførelsen af aftalerne forudsætter, at der træffes endelige investeringsbeslutninger vedrørende projekterne til sommer.Chr. Hansen, der endte med rekordkursen 280,20, kommer med kvartalsregnskab onsdag. Mandag hævede Nordea sit kursmål for ingrediensaktien til 285 kr. mod tidligere 260 kr., mens anbefalingen "hold" blev gentaget, der koster 279,60 kr. efter en stigning på 1,5 pct.

Uden for C20 Cap var der dramatisk nyt fra Nunaminerals, som kæmper for sin overlevelse. Selskabet har likviditetsproblemer, der risikerer at vælte hele butikken, og derfor valgte ledelsen at nedskrive alle aktiverede efterforskningsomkostninger til 0 kr. Det giver en nedskrivning på 82 mio. kr. og skubber egenkapitalen ned i et minus på 10 mio. kr.

Næste skridt for Nunaminerals er en ekstraordinær generalforsamling, hvor der skal findes en løsning på de omfattende problemer. Kommer der ikke ny likviditet på plads, er der risiko for, at selskabet må opløses. Nunaminerals-aktien var steget voldsomt siden nytår og lå fredag i kurs 2,08 mod 0,87 inden årsskiftet. Mandag blev den dog næsten halveret til en kurs på 1,08 kr. - et fald på 48,1 pct.