Danske aktier i værste modvind siden 2008

Store kursfald over hele kloden ramte Danmark fredag. Især Kina og olieprisen skaber bekymring.

Vestas-aktien var med et fald på 7,49 pct. den aktie i C20-indekset, der fredag faldt mest. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske aktiemarked er på vej mod den værste januar siden Danmark fik sit eget toneangivende indeks i 1989. Det sker efter store fald over alt på kloden, hvor bekymringer om økonomierne i Kina og USA sendte olieprisen videre ned.

Det danske C20-indeks mistede fredag 3,6 pct. – trukket ned af fald hos blandt andre Vestas, A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk.

»Det overrasker os at se så store kursfald, men vi mener stadigvæk, at det her er et bump på vejen og ikke starten på en ny nedtur,« siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea.

Fredagens fald betyder, at aktierne i C20-indekset er nede med 9,2 pct. siden årsskiftet. I januar 2008 – da verden var påvirket af kreditkrisen og snart blev ramt af finanskrisen – faldt aktierne i årets første måned med 12 pct. Michael Borre peger på, at januar i 2016 kan ende med et samlet større fald end for otte år siden.

»Der er to ting som spiller investorerne et puds i øjeblikket. Det ene er økonomisk afmatning i Kina, og det andet er olieprisen,« siger Michael Borre.

I USA skabte en nye rapport om detailsalget fredag forvirring. Det var ventet, at de amerikanske forbrugere havde brugt nogle af de penge, som er sparet på de lavere oliepriser, men det ser ikke ud til at være sket.

Samtidig faldt prisen for en tønde nordsøolie fredag til under 30 dollar pr. tønde – det laveste niveau i flere år. Det skaber frygt for, at økonomierne er svækket andre steder.

»Faldet i olieprisen er et tveægget sværd. På den ene sider giver det forbrugerne øget købekraft, mens det på den anden side rammer virksomhederne i energisektoren,« siger Henrik Henriksen, investeringsdirektør i PFA.

Amerikansk rentehævning bekymrer

Henrik Henriksen peger på, at når olieprisen er faldet historisk, er det ofte sket samtidig med, at der har været problemer med virksomhedernes indtjening. Derfor ser nogle udviklingen som et tegn om mindre lyse udsigter.

»Jeg tror, at nogen tolker de lave oliepriser, som om der er svagheder i økonomierne,« siger Henrik Henriksen.

Han siger, at blandt andet ændrede signaler fra den amerikanske centralbank også er med til at bekymrer markederne.

»Vi har haft en meget lempelig pengepolitik fra centralbankerne. Det har betydet, at når der kom dårligdomme, har man haft noget at falde tilbage på. Men nu har USA hævet renterne og signaleret, at man gerne vil hæve dem yderligere. Så det sikkerhedsnet, som rent mental har været under markederne, er blevet mindre fintmasket,« siger Henrik Henriksen.

Også udviklingen i Kina skaber usikkerhed. Og den nuværende uro vækker minder om august sidste år, hvor bekymringer om den kinesiske økonomi også udløste kursdyk på de europæiske børser.

»Vi har ikke set væsentlige ændringer i de makroøkonomiske forventninger i USA og Europa. Så i øjeblikket er det usikkerheden om den økonomiske vækst i Asien og i de olieafhængige lande, der skaber turbulens,« siger Niels Leth, aktieanalysechef i Carnegie.

Vestas hårdest ramt i Danmark

Det samlede europæiske aktieindekse faldt 3,1 pct., mens Kinas Shanghai Composite-indeks mistede 3,6 pct., og det har dermed tabt 20 pct. siden slutningen af december.

Bekymringer om Kina, verdens næststørste økonomi efter USA, drejer sig især om landets svækkede valuta og uro på de kinesiske aktiemarkeder. De seneste fald på de kinesiske marked fulgte efter en udsendelse på kinesisk stats-TV om, at bankerne ikke længere tillod, at aktier blev stillet som sikkerhed for lån.

Niels Leth siger, at udviklingen fremover på aktiemarkedet afhænger af de regnskaberne, som virksomhederne snart er på vej med om, hvordan 2015 er gået.

»Investorerne vil kigge meget opmærksomt på virksomhedernes forventninger, og jeg tror, vi vil se nogle meget forsigtige forventninger til 2016,« siger han om de kommende regnskaber.

Herhjemme var det fredag Vestas, som havde den hårdeste dag med et tab på 7,49 pct. Også de to sværvægtere Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk fik en hård medfart.

Novo Nordisk mistede 3,6 pct., mens Mærsk-aktie tabte 4,4 pct. Coloplast lå længe til et lille plus, men endte dagen med et tab. Dermed var TDC den eneste C20-aktie, som kunne slutte ugen af med et lille stigning på en halv pct. Faldet i Danmark blev i Europa kun overgået af Portugal og Grækenland, hvor aktierne faldet en anelse mere.