Danske aktier i styrtdyk: Coronapanikken breder sig

Det danske eliteindeks, C25, falder seks procent fra morgenstunden mandag. Lignende kursfald ses i hele Europa.

 
Coronavirussen har økonomiske konsekvenser verden over. Video: Mærsk/Reuters/Ritzau Scanpix

Det danske aktiemarked er mandag morgen åbnet med kraftige kursfald.

Det toneangivende C25-indeks er mandag morgen nede med seks procent. Den samme tendens gør sig gældende i resten af Europa.

Henover weekenden er antallet af bekræftede smittede med coronavirus steget i USA, og Italien har iværksat yderligere tiltag for at inddæmme spredningen af virussen.

De store kursfald er dog især udløst af et kollaps i olieprisen, efter at der er gået hårdknude i forhandlingerne mellem de olieproducerende lande. Efter at Rusland ikke ville gå med til at sænke landets olieproduktion, er Saudi-Arabien gået i offensiven og har indledt en priskrig.

»Aktiemarkederne fortsætter med at reagere på spredningen af coronavirussen, som har fået Italien til at sætte dens mest blomstrende region i karantæne, men kollapset i olieprisen og slutningen på OPEC+ alliancen (og måske selve OPEC?) er en anden, ny grund til at sælge. Olievirksomheder, også amerikanske skifer-olie selskaber, kommer til at være under seriøst pres med en oliepris for Brent under 33 dollar. Den slags pres vil føre til finansieringsproblemer, der vil sprede sig til resten af økonomien,« skriver Chris Beauchamp, chefmarkedsanalytiker hos IG i London, i en kommentar.

»Tegn på stress i de finansielle markeder er tydelige alle steder. VIX (Wall Streets »frygtmåler«, red.) er fortsat over 40, hvilket signalerer et højt niveau af angst i aktiemarkedet og frygt hos investorerne,« tilføjer han.

Så slemt er finansmarkedet ramt mandag morgen (kl. 9:30):

  • Brent olie: -21 pct. i 35 dollar
  • Danske aktier, OMXC25: -5,5 pct.
  • Tyske aktier, DAX30: -7 pct.
  • Britiske aktier, FTSE 100: -8,6 pct.
  • Danske 10-årige renter: Faldet til ny bundrekord på -0,80 pct.
  • Wall Streets »frygtmåler«, VIX: Steget til over 50, højeste niveau siden finanskrisen