Danske aktier i spidsen for Europa

De danske aktier klarer sig langt bedre end resten af Europa fredag, hvor løft til blandt andre Coloplast og Novo Nordisk giver en pæn fremgang i C20-indekset.

Mens de toneangivende indeks på de europæiske børser følger tendensen fra USA og ligger til fald i størrelsesordenen 0,1 til 0,6 pct., ligger C20 0,4 pct. højere i 510,42. Det er det højeste niveau siden oktober 2007, hvor det københavnske eliteindeks satte sin hidtidige rekord i 517,67.

USA's og Europa's aktier lider begge generelt under, at den gode start på året har fået nogle investorer til at tage lidt gevinster, samt at torsdagens referat fra centralbanken Federal Reserves seneste rentemøde indikerer, at det kan være slut med støttende obligationsopkøb i 2013. Flere medlemmer anså det for passende at reducere eller stoppe opkøbene et godt stykke tid før årets udgang.

Coloplast lader sig dog ikke påvirke og stiger til 283,30 kr. efter et løft på 1,7 pct., der - hvis det holder hele dagen igennem - vil give endnu en lukkekursrekord for aktien, der opnåede 56 af slagsen i 2012. Bank of Americas analytikere har fredag anbefalet aktien på baggrund af, at selskabet kan ende med at udbetale et ekstraordinært stort udbytte efter indeværende regnskabsår, skriver Bloomberg News.

Topdanmark ligger også til rekord i kurs 1243 efter en stigning på 0,9 pct., mens Novo Nordisk med et løft på 0,6 pct. til 943,50 kr. også er med til at bidrage til den positive stemning.

Vestas er, efter en god start på året, at finde i bunden af C20-indekset med et dyk på 0,9 pct. til 33,92 kr.

De små udsving afspejler en afventede holdning blandt investorerne, som formentlig først kommer ud af busken, når de kender resultatet af arbejdsmarkedsrapporten fra USA kl. 14.30. Konsensus er ifølge Bloomberg en vækst i beskæftigelsen på 153.000 og en uændret arbejdsløshedsprocent på 7,7.

/ritzau/FINANS