Danske aktier holdt stand trods europæiske modgang

Det toneangivende danske aktieindeks kunne mandag notere sig et plus på trods af, at kollegerne i USA og Europa ikke kunne finde smilene frem på ugens første dag.

Læs mere
Fold sammen
Vestas fortsatte sit jubelår, mens FLSmidth i den modsatte ende endnu en gang fik investorernes nervøsitet at føle.

Samlet lukkede det toneangivende C20 Cap-indeks med et plus på 0,5 pct. til indeks 610,29. Dermed steg indekset for tredje dag i træk. Mandag var stigningen dog ikke drevet af de store nyheder fra hverken selskaber eller makroøkonomi.

Helt i top var Vestas endnu en gang at finde. Aktien steg med 3,5 pct. til 126,30. Aktien er steget fem handelsdage i streg fra 106,7 kr. mandag sidste uge. Dermed nærmer Vestas sig en stigning på astronomiske 300 pct. siden årsskiftet. Mandag var uden større nyheder for selskabet ud over, at flere tidligere højtplacerede Vestas-ansatte har fundet ansættelse hos konkurrenten Repower.

Også Danske Bank kunne glæde sig over stigninger mandag. Banken, hvis kurs hoppede 9,3 pct. oven på regnskabet torsdag, steg med 1,0 pct. til 114,40 kr. Dermed er aktien steget med 10,8 pct. fra 103,3 før tallene for andet kvartal blev lagt frem.

Investorerne finder fortsat glæde i meldingen om, at nedskrivningerne faldt markant. Det bør give mulighed for et markant kursopsving, hvis det viser sig at være en generel normalisering af nedskrivningsbehovet oven på finanskrisen.

Mandag meldte den svenske storbank SEB Enskilda sig ind i klanen af banker, der har løftet kursmålet på Danske Bank, da man løftede sit kursmål for kollegaen til 126 kr. fra tidligere 113 kr. per aktie, mens anbefalingen fortsat lyder "køb".

Også Lundbeck klarede sig godt i mandagens handel og steg 1,3 pct. til 114,50 kr. forud for regnskabet onsdag. Resultatet ventes at dykke til et underskud på 293 mio. kr. i andet kvartal fra 85 mio. kr. i samme periode sidste år. Resultatet er dog belastet af en bøde fra EU på 700 mio. kr. for brud på konkurrencelovgivningen.

TDC faldt derimod med 0,1 pct. til 48,90 kr. forud for sit regnskab, også onsdag. Der ventes fortsat pres på toplinjen og sent mandag nedjusterede Alm. Brand Markets sin anbefaling på aktien til "neutral" fra tidligere "køb".

I den mere triste ende af indekset lå FLSmidth dagen igennem. Ud over at være et yndlingoffer, når der er uro om verdens fremtidige vækst, fik FLSmidth nedjusteret sit kursmål hos Nomura til 290 kr. fra tidligere 320 kr. mandag. Anbefalingen blev fastholdt på "neutral". FLSmidth endte 1,1 pct. lavere i 263,00 kr.

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk faldt mandag med 0,4 pct. til 44.320 kr. for B-aktiens vedkommende. Ud over den generelt sure stemning i udlandet vurderede analysehuset Seaintel, at verdens rederier vil opleve et omsætningsfald på ruten mellem Asien og Europa på 3 mia. dollar i 2013 og en gennemsnitlig rate, der er 16 pct. lavere end i 2012.

- Vi er klar over, at rederierne allerede har annonceret nye rateforhøjelser på denne rute, men vi venter, at disse stigninger de facto vil blive brugt til at begrænse den uundgåelige erosion over de kommende uger snarere end at opnå større stigninger ud over det nuværende niveau, skrev SeaIntel i analysen.

Uden for C20 Cap steg DFDS med 0,1 pct. til 402,50 kr., efter at rederiet har fået godkendelse til at udvide samarbejdet med den svenske speditør NTEX. Aftalen har stor økonomisk betydning for DFDS, der fortæller til Ritzau Finans, at aftalen vil påvirke resultatet med 75-80 mio. kr. om året.

IC Companys steg med 3,5 pct. til 147,0 kr., efter at Nordea hævede sit kursmål for aktien til 160 kr. fra 140 kr.

Blandt fodboldklubberne var der kontant afregning efter weekendens nederlag til FCK og Brøndby. FCK har nu tabt tre kampe i træk mens Brøndby har et enkelt point ud af ni mulige. Aktierne i Parken Sport & Entertainment dykkede med 0,6 pct. til 78,50 kr. mens Brøndby-aktien satte sig 5,6 pct. til 2,85 kr.

/ritzau/FINANS