Danske aktier holder fast i optur: »Det er nu, virksomhederne skal bevise deres værd«

Danske aktier er tilbage i topform, men også resten af Europa og USA er i højt humør. Midtvejsvalget i USA hjælper på den gode stemning.

Pandora kom tirsdag med et regnskab, der overraskede positivt, hvilket sendte aktien i vejret.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et næsten 11-procent hop for Pandora. En seks procent stigning for Coloplast. Og fremgang på mellem fire og fem procent for FLSmidth, Vestas, Demant og ISS.

Tirsdag endte med at blive endnu en forrygende dag for det danske eliteindeks, C25, der lukkede 1,1 procent højere med kun en enkelt aktie i rød. Det var Novo Nordisk, der smuttede 0,2 procent ned.

Det er tredje dag i træk, at C25 har lukket i plus, og indekset er nu steget 14 procent siden slutningen af september. Ifølge aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen skyldes den gode stemning flere ting. For det første er der generelt bedre humør på de globale aktiemarkeder, fordi investorerne ikke længere er rædselsslagne for de stigende renter. Og for det andet fordi især de danske virksomheder er kommet stærkt ud af regnskabssæsonen indtil videre. Også virksomheder, som man ellers kunne frygte ville være presset af den høje inflation og lavere vækst, som Pandora og FLSmidth, forklarer Jacob Pedersen.

»Det er nu, virksomhederne skal bevise deres værd. Dem, der er i de fornuftige, stabile industrier skal vise, at de performer, og de som er mere udsatte skal vise, at de kan håndtere udfordringerne og navigere. Og generelt har de danske selskaber vist god form,« siger han og tilføjer:

»Det er med til at forstærke indtrykket af, at vi har nogle kvalitetsselskaber herhjemme, som investorerne gennem en stor del af året har været ligeglade med og undervurderet. Men jeg tror, at med det miljø, vi bevæger os ind i, vil kvalitetspræg blive mere værdsat, end det var tidligere i år.«

Indhentet af virkeligheden

I det meste af 2022 har danske aktier været blandt de mest upopulære i verden. Det sker ofte, når renterne stiger, fordi de danske virksomheder har en høj prisfastsættelse, som gør dem mere rentefølsomme. Derudover er det normalt, at de mindre aktiemarkeder – som det danske – blive hårdest ramt under markedsuvejr, fordi store, udenlandske investorer først trækker sig ud af områder, der er mindre likvide.

Men i oktober og november er bøtten vendt for Danmark, og C25-indekset har i perioden været et af verdens bedste aktiemarkeder. Det betyder dog ikke, at man kan lægge nedturen bag sig, siger Jacob Pedersen.

»Mit hovedsynspunkt er, at de her opture kommer til at blive indhentet af virkeligheden. Af at centralbankerne fortsætter med at stramme op, af at vi bevæger os ind i en recession. Centralbankerne har været ude og deklarere, at det (en recession, red.) er nødvendig for at bringe inflationen ned, og det synes jeg ikke, aktierne afspejler på de her prisniveauer,« siger han.

Store forventninger

Det er ikke kun i Danmark, at den seneste tid har budt på flotte aktiestigninger. Det tyske DAX indeks er tilbage i sin højeste kurs siden august efter en 14-procent sprint de seneste seks uger, mens det amerikanske Dow Jones Industrial Average i oktober havde sin bedste måned siden 1976.

Tirsdag er der tilsvarende højt humør i USA, hvilket flere eksperter tilskriver, at der i aften er midtvejsvalg, og at aktiemarkedet historisk altid stiger efterfølgende. Ifølge Deutsche Bank har der siden Anden Verdenskrig været 19 midtvejsvalg, og i alle 19 tilfælde var det toneangivende S&P 500 indeks steget et år efter midtvejsvalget.