Danske aktier hamrer ned i kulkælderen

De danske eliteaktier brager ned mandag morgen. Den paniske stemning fra Kina er for alvor gået i land i Danmark også. Det danske C20-Cap indeks falder fra åbningen med over 4 pct.

Foto: DAVID CHANG.
Læs mere
Fold sammen

Det danske eliteindeks er på ganske få uger blevet bombet et halvt år tilbage. C20-Cap indekset falder mandag morgen med næsten 4 pct. i kølvandet af tiltagende aktiepanik i Kina og er nu på det laveste niveau siden 25. februar. Indekset nåede sin foreløbige top den 5. august, men er siden faldet med næsten 12,5 pct. Og dermed er de danske eliteaktier på få uger blevet ramt af en ganske dramatisk nedtur.

Det danske C20 Cap-indeks havde torsdag i sidste uge sin hidtil værste dag nogensinde med et fald på 3,23 pct. Den rædselsrekord kan dog allerede blive slået igen mandag, hvor indekset fra morgenstunden i den grad er blevet lagt ned.

Det er især de seneste måneders aktieuro i Kina, der har kastet grus i det økonomiske maskineri. Bag de massive kursfald gemmer der sig en stigende bekymring over, at væksten i Kina for alvor er på vej ned i gear. Investorer og økonomer frygter, at de økonomiske hovedbrud i Kina vil sprede sig til Europa og USA.

Mandag morgen lukkede det kinesiske Shanghai-indeks med et fald på hele 8,5 pct., mens aktierne i Tokyo dykkede med 4,6 pct.

TV: Store aktiefald på de asiatiske markeder