Danske aktier hænger fortsat i dyndet

Efter at være steget støt hele året, dykkede C20-indekset fra åbningen, og faldet varer ved.

Eliteindekset C20, der faldt med 0,4 pct. fra åbningen, har danset en smule på stedet, men de mest handlede danske aktier hænger fortsat i dyndet. Indekset ligger midt på dagen i 535,11 med et fald på 0,5 pct.

Der er stadig pres på den makroøkonomiske situation med det amerikanske gældsloft og pengepolitiske tiltag i Japan i fokus, ligesom onsdagens udmelding om en forestående EU-afstemning fra Storbritannien også har trukket overskrifter på tværs af Europa.

Øverst i C20-indekset ligger Pandora med en beskeden stigning på 0,5 pct. til 135,6 kr. per aktie, og det tegner et ganske repræsentativt billede af de - relativt få - aktier, der ligger "oven vande" midt på torsdagen.

Efter Pandora ligger Nordea, TDC og Carlsberg med stigninger på henholdsvis 0,3 pct. til Nordea og 0,4 pct. til de to andre. Nordea er desuden blevet opgraderet til "favoritvalg" hos den svenske bank SEB.

I bunden af C20-indekset finder man Vestas, der efterhånden har en fast plads i C20-indeksets yderpositioner. Torsdag ligger vindmøllekoncernen i rødt med 3,8 pct. efter, at den japanske mastodont Mitsubishi Heavy Industries har meldt, at den sigter efter at lancere en gearløs havvindmølle med en kapacitet på 7 MW allerede i 2015.

Udmeldingen har hældt ny benzin på spekulationernes bål, da det kan tyde på, at Mitsubishi overvejer at gå solo i kampen for at komme ind på havvindsenergi-markedet.

På forsikringsfronten ligger Tryg-aktien desuden 1,2 pct. i minus i kurs 411,00, efter at den schweiziske storbank Credit Suisse har sænket sin anbefaling af både Tryg og Topdanmark til "undeperform" i forhold til den hidtidige anbefaling, der lå på "neutral."

Derudover sænkede amerikanske JPMorgan desuden sin anbefaling af de to forsikringsaktier til "undervægt" fra tidligere "neutral" i fredags, mens Tryg onsdag måtte finde sig i en sænket anbefaling hos australske Macquarie. Her blev vurderingen skåret til "underperform" fra tidligere "neutral".

Nordens største selskab, medicinalgiganten Novo Nordisk, ligger med et lille fald på 0,4 pct. til 1008 kr. per aktie efter, at kæmpeselskabet onsdag for første gang lukkede over kurs 1000 på fondsbørsen i København.

Med den stigende aktiekurs er spekulationerne om et split af aktien også vokset, og analytikere vurderede onsdag over for Ritzau Finans, at splittet kan være nært forestående.

Uden for C20-indekset ligger SAS til en gevaldig stigning, uden at dagen har været præget af større nyheder om det skandinaviske flyselskab. SAS tordner frem med hele 15 pct. til 12,3 kr. per aktie.

- Den lettelse, der kom i forbindelse med spareplanen, ser ud til at blive forstærket. Citi var ude at hæve anbefalingen til "køb" forleden, og det er forstærkende, at der er en analytiker, der siger, at aktien skal koste 15 svenske kr, siger Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Citi vurderede desuden, at SAS kan være en oplagt fusionspartner til et af tre store drenge i klassen blandt de europæiske flyselskaber.

- Det er dog i sig selv lidt bekymrende, hvis der ikke skal mere til at bevæge aktien så kraftigt. Man kan godt frygte, hvad der vil ske, hvis SAS skuffer med regnskabet for første kvartal, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Fodboldklubben Brøndby IF løftes i øvrigt med 3,4 pct. til 12,20 kr., efter at BT skriver, at klubben har sikret lån til lønudgifterne for februar gennem klubbens næstformand, Benny Winther og millionæren Thomas Rasmussen.

I bunden af fondsbørsen ligger Højgaard Holding - hovedaktionæren bag MT Højgaard - der tirsdag nedjusterede forventningerne til 2012 oven på en minutiøs gennemgang af hele selskabets ordrebøger og afsluttede projekter. Aktien falder 4,1 pct. til 81 kr.

Derudover kommer Glunz & Jensen samt Intermail med regnskaber for henholdsvis første halvår og første kvartal torsdag.