Danske aktier får kindhest fra Kina

De europæiske aktieindeks dykker som ventet mandag morgen som følge af fornyet panik på de kinesiske markeder. I Tyskland og Sverige falder de ledende indeks med omkring 3 pct., mens det danske eliteindeks får en kinesisk ørefigen på omkring 1,6 pct.

De europæiske aktiemarkeder synker dybt efter ny aktieuro i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De europæiske aktieindeks har fået en rædderlig begyndelse på det nye år. Aktiepanik i Kina giver fald hele vejen rundt i Europa, hvor Sverige og Tyskland fører an i nedturen med fald på omkring 3 pct. Også i Danmark står det skidt til, da C20 Cap-indekset falder med 1,6 pct. efter godt 45 minutters handel.

Den sure stemning udspringer fra Kina, hvor frygten for, at det store produktionslands økonomi har kurs mod en hård landing, på ny er blusset op. Helt konkret fik investorerne tidligt mandag morgen virkelig ondt i maven over, at Kinas fremstillingssektor bød på nye skuffelser.

Kina var i 2015 i stand til at ryste de globale markeder flere gange. Uger med aktieuro i Kina kulminerede i Danmark den 24. august, da C20 Cap-indekset faldt med hele 4,65 pct., hvilket var det største fald siden indeksets fødsel i 2011.

I løbet af knap tre uger kunne investorerne vinke farvel til hele 357 mia. kr., når samtlige børsnoterede danske aktier blev talt med.

Flere økonomer peger på, at Kina er den største usikkerhed for hele den globale økonomi i 2016. Det store spørgsmål er, hvor hård landets økonomiske opbremsning bliver.

Hos Nordea mener seniorstrateg Tine Choi Danielsen, at den kinesiske regering i det forgange år iværksatte en række initiativer, der vil understøtte landets økonomiske udvikling i 2016.

»De massive penge og finanspolitiske lempelser, Kina gennemførte i 2015, vil først for alvor vise deres fulde effekt her i begyndelsen af 2016. Vi forventer derfor også flere positive takter fra Kina i den kommende tid,« skriver Tine Choi Danielsen i en kommentar.