Danske aktier får kæmpe hug – redningen kan være lige om hjørnet

Det danske C25-eliteindeks falder mandag med næsten fire procent og rammer dermed det laveste niveau siden april 2021. Analytikere peger på fortsat renteuro og centralbankspolitik som årsager – men den mulige redning kan være lige om hjørnet.

Uroen på aktiemarkedet fortsætter mandag, hvor de danske aktier er nede med næsten fire procent. Men ifølge analytikerne kan redningen være lige om hjørnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne på aktiemarkedet fik en rigtig dårlig start på ugen.

Mandag eftermiddag er der røde tal over hele linjen i det danske eliteindeks (C25), der er nede med næsten fire procent.

Særlig hårdt går det ud over GN Store Nord, som er nede med 7,4 procent, og Vestas, der er nede med 5,2 procent.

Ifølge analytikerne kommer kursfaldet ovenpå sidste uges urolige marked samt den fortsatte uro omkring rentestigninger og centralbankspolitik.

»Det, vi ser i dag, er mere bredt udsalg af aktier, som udspringer i stigende renter og en rotation ud af de dyreste aktier,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

»Der er gang i den her store indprisning af, hvordan centralbankspolitikken kommer til at være i de udviklede økonomier – og særligt i USA, hvor Fed har møde på onsdag,« siger Simon Kristiansen, der er seniorstrateg i Nordea, med henvisning til den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Over de kommende to dage afholdes årets første pengepolitiske møde i centralbanken, hvor det ifølge Bloomberg forventes, at der bliver udsendt signaler om renteforhøjelser i marts. Mødet får stor opmærksomhed fra investorerne, da der hersker usikkerhed om, hvor meget og hvor hurtigt centralbanken vil stramme pengepolitikken.

Det forventes, at Fed hæver renten tre gange i år, men senest har Goldman Sachs være ude og sige, at de forventer fire renteforhøjelser i år.

»Der er rigtig mange, der mener, at Fed er bagved kurven og derfor bliver endnu mere opstrammende,« siger investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

Det er dog ikke kun på det danske aktiemarked, at der har været røde tal mandag. Det tyske DAX-indeks er nede med 2,5 procent, ligesom det svenske OMX S30-indeks er nede med 3,1 procent.

I Asien faldt Hang Seng indekset i Hongkong med 1,2 procent, mens det kinesiske CSI og  japanske Nikkei har haft små stigninger.

Essentiel regnskabssæson

De seneste ugers usikkerhed på markederne kan dog snart være ovre. Forude venter regnskabssæsonen, og her kan en række solide regnskaber være med til at gyde olie på vandene.

»Jeg er overbevist om, at regnskabssæsonen kommer til at afgøre, om vi skal fortsætte i den her nedslående tilstand, eller vi kan få en form for comeback på aktiemarkederne hen over den næste periode,« siger Jacob Pedersen.

»Der er ikke nogen garanti for, at nedturen stopper, men nu kommer vi ind i en periode, hvor der kan handles på facts i stedet for fear. Nu får vi en udmelding fra Fed, og vi får at vide, hvad selskaberne har leveret,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Analytikerne peger på, at det især er gode regnskaber fra telebranchen, der kan være med til at stabilisere markedet.

»I den her uge får vi blandt andet regnskaber fra Apple og Microsoft. I næste uge får vi fra Meta og Alphabet, og det er ligesom dem, der skal gå ind og stabilisere markedet ved at vise, hvor mange penge de tjener,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Den amerikanske regnskabssæson er en smule foran den danske, og vi har allerede fået regnskaber fra blandt andet storbanken J.P. Morgan og Netflix.

Herhjemme lander der regnskaber fra Tryg, Netcompany og Coloplast i morgen, mens regnskabssæsonen for alvor starter i næste uge, hvor der blandt andet kommer regnskab fra Novo Nordisk, Danske Bank og Carlsberg.