Danske aktier er dykket 100 milliarder

Det har været en ikke bare dyr, men meget dyr affære for danske aktionærer, at amerikanske boligejere ikke kan betale deres boliglån tilbage. Det har påført dem et tab på en trecifret milliardsum.

Tæt ved 100 milliarder kroner forsvandt – i sommerferien. Siden begyndelsen af august er de store danske aktier raslet ned i kurs, nærmest ene og alene fordi et stigende antal amerikanske boligejere har problemer med at betale deres lån tilbage.

C20-indekset over de førende danske aktier toppede helt oppe i indeks 515 i slutningen af juli. Det var rekord.

I går lukkede de store aktier i 478 – syv procent lavere. Det svarer til et værditab på meget tæt ved 100 milliarder kroner på de største danske aktier, siden det danske aktiemarked nåede en top i juli. Hertil kommer så de tab, der er på aktier uden for C20-indekset og på investeringsforeninger, der arbejder i udenlandske aktier med videre.

Retfærdigvis bør det så siges, at danske aktier fortsat ligger op mod otte procent højere end ved årets start, så det er kun gennem de seneste dage, at udviklingen har været meget dyr. De seneste tre dage har således alene kostet aktionærerne i de 20 største danske børsnoterede selskaber omkring 70 milliarder kroner.

Danske Bank forudser dog yderligere kursfald de kommende dage, så måske er tiden med tab ikke slut endnu.

Det amerikanske aktiemarked lå da også sent i aftes igen i det røde felt med lavere kurser på alle de toneangivende indeks.

Nedturen for aktier rammer alle med pensioner og fri opsparing i aktier. Plus alle de op mod 900.000 danskere, der har penge sparet op i aktier via investeringsforeninger. Et lille plaster på såret er så, at mange obligationer – især med kort løbetid – er steget i kurs de seneste dage. Det gavner alle de mange boligejere med flex- og rentetilpasningslån, der i december skal have forsynet deres lån med nye renter. Også folk, der er på jagt efter ny bolig eller skal optage lån af anden grund, kan glæde sig over de seneste dages drama, hvor mange ledige penge har søgt tilflugt i sikre obligationer fremfor aktier.

Det er ikke kun danske, men også mange udenlandske investorer, der har sat penge i danske aktier inden for de seneste uger i håb om at få en hurtig gevinst, og som derved har lidt et tab.

De seneste uger har dog været præget af helt ekstraordinære store udsving – både i op- og nedadgående retning – så der er ganske givet også mange, der sidder tilbage med et smil på læben.