Danske aktier dykker på ny rentefrygt i USA

Inflationen er langt højere end forventet i USA, og det har onsdag eftermiddag skræmt investorerne. Frygten er, at stigende inflation vil føre til højere renter, og det er som udgangspunkt dårligt for aktier.

Bliver denne mand – den amerikanske centralbankchef Jerome Powell – nu nødt til at hæve renten? Inflationen i USA var langt højere end ventet i april, og det skræmmer aktiemarkedet. Arkivfoto: Eric Baradat/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske aktier er onsdag eftermiddag gået fra plus til minus, efter at inflationstal fra USA tog fusen på de fleste investorer.

Det danske eliteindeks, C25, gik fra et beskedent plus til et fald på 0,5 procent i løbet af par minutter. Inflationsrapporten fra USA viste, at de amerikanske forbrugerpriser steg 4,2 procent i april, hvilket var langt mere end de 3,6 procent, som økonomer havde forventet. Kerneinflationen – der ikke medregner de mere volatile varer som mad og energi – steg til tre procent, også højere end forventningen på 2,3 procent.

Det betyder, at inflationen i USA nu er på det højeste niveau siden 1995 og dermed puster til investorernes bekymring: stigende renter. Høj inflation vil nemlig lægge pres på den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at hæve renterne for at undgå en overophedning af økonomien.

»Vi skal tilbage til den tid, hvor Danmark var regerende europamestre i fodbold for at finde en kerneinflation i USA, som den vi har i øjeblikket. Det fortæller lidt om, hvor vild situationen er i verdensøkonomien i øjeblikket,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Han forventer, at inflationen godt han stige yderligere i de kommende måneder i takt med højere råvarepriser, højere fragtrater og højere lønninger.

»Det kan tvinge Fed og andre centralbanker til at stramme pengepolitikken tidligere, end investorerne lige nu forventer. Det store spørgsmål er dog, om inflationen ender med at bide sig fast og forblive på langt højere niveauer end i de seneste år. I så fald skal renterne også mærkbart op fra de niveauer, vi ser i øjeblikket. Det er ikke et scenario, vi for alvor tror på, men den holdning kan blive udfordret over de næste måneder,« siger Søren Kristensen.

Højere renter er som udgangspunkt dårligt for aktiemarkedet, men særligt for aktier, der er højt prissat, herunder de danske.

Frygten for højere renter fik også de amerikanske aktiefutures til at falde. Umiddelbart efter inflationstallene kom ud, dykkede futures for Nasdaq 1,6 procent, mens S&P 500 futures faldt 0,7 procent.