Danske aktier dykker dybt

Ugen begynder skidt for de danske aktier. De toneangivende aktier fortsætter nedturen med fald over hele linjen på op til knap 13 procent i de selskaber, der er hårdest ramt. Samlet falder de toneangivende aktier med fem procent – et af de største daglige fald i indeksets historie. Se mandagens kursfald for de enkelte aktier i C25.

Den dårlige stemning breder sig på verdens aktiemarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michel Euler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De toneangivende aktier i C25-indekset begyndte ugen med en dybt dyk. De faldt samlet med fem procent.

Det er ifølge Ritzau det største fald i mere end to år. Tilbage i marts 2020 var det bekymringer for coronapandemien, der udløste et fald på mere end otte procent, hvilket fortsat er det hidtil største fald siden indeksets etablering i 2017.

I slutspurten inden børslukning kæmpede Bavarian Nordic og Ambu om det største kursfald, og Bavarian Nordic sluttede mandagen med et minus på lige under 13 procent, mens Ambus kurs faldt over ti procent.

I den anden ende af C25 lå Carlsberg bedst med et minus på kun 1,2 procent.

Ifølge aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen er det nervøsitet omkring den stigende inflation og de stigende renter, der har været med til at sende indekset i rødt.

»De stigende renter betyder, at pengene ikke længere er »gratis«, som de ellers har været i en lang periode. Investorerne opfører sig derfor ikke lige så letsindigt, som de har gjort,« siger han til Ritzau.

Han tror ikke på, at usikkerheden på aktiemarkedet vil forsvinde i den nærmeste fremtid og opfordrer også politikerne til at holde igen med varmechecks til danskerne.

Mens C25-indekset faldt med fem procent, som kommer oven på et fald i fredags på tre procent, slap det toneangivende svenske indeks med et fald på omkring det halve.

Ved at kapitulere

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet konstaterede allerede midt på dagen, at investorerne var ved at kapitulere over for nedturen.

»Investorernes reaktion tyder på, at vi kortsigtet er i kapitulationsmodus. Aktier falder. Både selskaber som har klaret sig fornuftigt i forbindelse med regnskaberne, og/eller som har en moderat prisfastsættelse. Uden at blive for specifik er det et tegn på, at investorerne er på vej til at kapitulere og resignere,« skriver han i sin kommentar og vurderer videre, at flere fald ikke kan udelukkes.

»På den anden side og samtidig kan der hurtigt i en sådan situation komme en væsentlig og betydelig modreaktion. Ikke fordi der nødvendigvis kommer gode nyheder, men fordi den dårlige nyhedsstrøm kan være bagt ind i aktiekagen, godt og vel endda,« tilføjer han dog.

Den negative stemning har bredt sig over hele verdens aktier, og Euroinvestor citerer Marketwire for, at den negative stemning fra fredag i USA ser ud til at ville fortsætte. Mandagens amerikanske futuresmarked indikerer en fortsat tilbagegang i de tre toneangivende amerikanske aktieindeks, når aktiemarkedet i New York åbner senere på dagen.

Det samlede S&P 500-indeks står til at falde 1,7 procent, mens det teknologitunge Nasdaq spås at falde 2,2 procent. Dow Jones ligger til et fald på 1,2 procent.