Dansk robotrådgiver vil være nordisk gigant: »Investering skal være for alle«

Den danske robotrådgiver Nord Investments er netop gået på First North-vækstbørsen. Målet er at blive en nordisk gigant og tilbyde billig, uafhængig investeringsrådgivning til alle ved at investere i ETFer.

Humøret var højt, da Nord Investments blev børsnoteret 21. maj. Siden er aktiekursen faldet med over 20 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Da dot.com-boblen bristede i 2000, gjorde det rigtig ondt på Anders Hartmanns investeringer.

Med hele sin opsparing investeret i hotte it-aktier, gik det hurtigt nedad, og da krakket var til ende, havde hans portefølje tabt 90 procent i værdi.

»Dengang lærte jeg, at det er nemt nok at investere, når det hele går op, men når det så falder, lærte jeg på den hårde måde, at man ikke kun skal købe enkeltaktier eller det, man er forelsket i, men at det er vigtigt med noget spredning,« fortæller Anders Hartmann i et interview til Berlingske.

Efter den mislykkede start som investor satte Anders Hartmann sig for at opsøge en investeringsrådgiver for at lægge en plan for sin opsparing. Han blev hurtigt skuffet.

»Jeg snakkede med professionelle banker og kapitalforvaltere, og det, jeg blev mødt med, var nogle rådgivere, der ville sælge mig et eller andet produkt, som de selv har, typisk bankernes egne, aktivt forvaltede investeringsforeninger eller noget, de får provision af nogle andre for at pege på. Så du får ikke uafhængig rådgivning. Det kan du få andre steder, men så skal du betale 2.500 kroner i timen og mødes hjemme i sofaen med kaffe og wienerbrød. Det er ikke en helhedsløsning, hvor det er nemt for alle,« siger han.

Oplevelsen blev derfor startskuddet for Hartmanns fintech-startup Nord Investments – en uvildig robotinvesteringsrådgiver, der hjælper med at strikke en portefølje sammen ud fra risikoprofil og tidshorisont, og som samtidig sørger for at købe og sælge. Platformen gik i luften i 2017 og har nu 4.000 kunder i hus og 1,1 milliard kroner under forvaltning. Nord Investments er den første robotrådgiver i Danmark, der er blevet godkendt af Finanstilsynet til at yde investeringsrådgivning. Målet er inden 2023 at nå mellem 15.000 og 19.000 kunder med fem til seks milliarder kroner under forvaltning.

Hartmann forklarer, at fordelene ved en robotrådgiver er, at det er langt billigere end traditionel formuepleje. Nord Investments bruger ETFer til at sammensætte porteføljerne, hvor de årlige omkostninger ligger på 0,15 procent. Dertil kommer betaling til Saxo Bank, hvor kundernes depot ligger, og til Nord. De samlede omkostninger løber op i 0,6 til 0,8 procent om året. Til sammenligning koster aktivt forvaltede investeringspuljer ofte over en procent i omkostninger.

»Uafhængig rådgivning er jo som sådan ikke nyt, det har velhavere kunnet købe sig til i årevis, men det, vi har gjort, er at bygge det ind i en kasseform og digitaliseret det, så det er tilgængeligt for alle. Vi åbner markedet, for det kan da ikke være rigtigt, at sygeplejersken eller ingeniøren ikke kan få en ordentlig investeringsløsning,« siger Anders Hartmann.

Debut på babybørsen

Nord Investments er netop gået på vækstbørsen First North og har rejst 55 millioner kroner, som ifølge stifteren skal bruges på at »fortsætte vækstrejsen« og udvikle nye produkter, herunder inden for pension. Og ambitionerne er ikke små.

»Vi vil gerne skabe en gigant inden for lavomkostnings-investeringsløsninger. Uden for Danmarks grænser også. Ti procent af de penge, vi henter på børsnoteringen, er sat af til et nyt marked. Det kunne være Norge, for det ligner meget det danske marked med masser af aktive, dyrt forvaltede produkter og ingen lavomkostningsløsninger,« siger Anders Hartmann.

Selvom Nord har haft success med at vokse siden lanceringen i 2017, har modtagelsen på First North været lunken. Siden første handelsdag, 21. maj, er aktiekursen faldet knap 20 procent til 9,20 kroner.

»Jeg havde da hellere set, at den var steget, men det er jo betingelserne på First North, hvor forholdsvis små handelsvolumener kan få kursen til at flytte sig ganske meget, uden der er sket nogle ændringer i virksomheden,« siger Nord-stifteren.

»Aktier går op og ned på den korte bane. Vi ser lige så langsigtet på vores egen aktie, som vi ser på den løsning, vi anbefaler vores kunder – at de ikke skal investere i børsnoterede værdipapirer, medmindre man har en tidshorisont på mere end tre år,« tilføjer han.

Den faldende aktiekurs har dog ikke været den eneste udfordring. I slutningen af 2020 fik Nord tre påbud fra Finanstilsynet, blandt andet om at udføre egnethedstest på alle investorer.

»Vi har implementeret alle krav fra Finanstilsynet, og det har vi meddelt tilsynet, som i marts bekræftede, at vi nu efterlever påbuddene. Sagen er derfor afsluttet,« fortæller Anders Hartmann.

Godt alternativ til bankerne

Søren Andersen, uvildig investeringsrådgiver hos FPension, ser ingen røde flag i forhold til at investere gennem Nord Investments. Han forklarer, at robotter og passive investeringer er et godt alternativ til traditionel investeringsrådgivning, men understreger, at det er vigtigt også at have andre produkter i sin portefølje. For eksempel alternative investeringer som ejendomme, vindmølleparker, som man kan få adgang til gennem sin pensionsopsparing.

»Det er nogle ordentlige folk, der står bag, og det er et ordentligt setup. Jeg håber, at Nord får succes, for de udfylder en plads til dig, som har for eksempel 50.000 kroner, du skal investere,« siger han.

»Det betyder bare ikke, at de kan det samme som PFA, Danica, Velliv, ATP og alle de store. Det kan de jo ikke, men det er et super godt alternativ til at gå ned i banken og lade dem om at passe på dine penge for dig. Det er en fin løsning, hvor du ikke behøver at gøre så meget selv, og det samtidig er billigere,« tilføjer Søren Andersen.