Dansk økonom: USA bremser seddelpressen - heldigvis

Sydbanks cheføkonom glæder sig over den amerikanske centralbanks nedtrapning af støtteopkøb - og markedernes positive reaktion på det.

Panikken udblev - markederne reagerer positivt på centralbankens beslutning om at trappe ned på støtten til finansmarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jacob Graven fra Sydbank ser med positive øjne på meddelelsen fra den amerikanske centralbank Federal Reserve om, at den neddrosler de enorme støtteopkøb af obligationer.

"Så skete det. Den amerikanske forbundsbank (Fed) besluttede lidt overraskende onsdag aften at træde på bremsen på seddelpressen, der har kørt på højtryk i det seneste år," lyder Jacob Gravens umiddelbare reaktion.

Og heldigvis - mener han - er markederne ikke gået i panik over, at støttehjulet bliver fjernet fra en amerikansk økonomi, som gradvist har vist tegn på styrke igen.

"Den første reaktion på nedtrapningen var faktisk, at aktierne steg. Det er et rigtigt godt tegn, da det viser, at investorerne har vænnet sig til tanken om, at opkøbene bliver nedtrappet, og at nedtrapningen kun kommer fordi den amerikanske økonomi er blevet stærkere," siger Jacob Graven fra Sydbank. 

"Samtidig drysser Fed sukker på nedtrapningen ved at slå fast, at den korte rente først bliver hævet fra det nuværende niveau på nul længe efter arbejdsløsheden er faldet til 6,5 procent. Det er en lempelse fra tidligere, hvor det blot lød, at renten kunne blive hævet, når arbejdsløsheden faldt til 6,5 procent."

"Selv om der er risiko for finansiel uro, når Fed nedtrapper opkøbene, skal vi alle være glade for, at det nu er muligt at bremse seddelpressen. Det afspejler, at amerikansk økonomi er på vej ud af krisen. Det har været et tegn på dyb krise i amerikansk økonomi, at det har været nødvendigt at lade seddelpressen rulle. Samtidig kan bivirkningerne være store. Risikoen for bivirkninger bliver mindre, når Fed nu træder på bremsen på seddelpressen," siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.