Dansk fodbolds førstemænd sendt til tælling

Brøndby og Per Bjerregaard fyrede i går direktøren efter længere tids magtkamp og forsøg på fjendtlig overtagelse. Parken og Flemming Østergaard kæmper for at skaffe flere penge i kassen, der kan give klubben mere luft til storbanken Nordea.

Foto: Scanpix. Flemming Østergaard og Per Bjerregaard
Læs mere
Fold sammen
Landets to største fodboldklubbers absolutte topchefer kæmper en kamp mod uret.

Både Flemming Østergaard i Parken Sport & Entertainment (PSE) samt Per Bjerregaard og Brøndby slås netop nu med enorme problemer uden for fodboldbanen og røde tal på bundlinjen.

I går fyrede Per Bjerregaard direktør Hermann Haraldsson efter længere tids uro, der kulminerede i fredags, hvor en investorgruppe med sponsoren Jesper Nielsen fra Kasi Group angiveligt har forsøgt at overtage magten i den blågule klub.

I mesterklubben FC København, der ejes af virksomheden Parken Sport & Entertainment, er der ligeledes store problemer, fordi selskabet har en voldsomt stor gæld og en haltende underliggende forretning.

»Både for PSE og Brøndby er det blevet langt mere aktuelt med en udskiftning i toppen. Selv om både Per Bjerregaard og Flemming Østergaard er dygtige hver for sig, så har alting sin tid, og begge selskaber står over for store udfordringer rent forretningsmæssigt,« siger sportsøkonom Troels Troelsen fra CBS.

Farlig cocktail
Fælles for Per Bjerregaard og rivalen Flemming Østergaard i Parken er, at begge har været direktører i deres børsnoterede fodboldklubber og nu i stedet sidder for enden af bestyrelsesbordet.

Det er en konstellation, der typisk kan give store problemer mellem formand og direktør, hvilket også er grunden til, at flere eksperter advarer mod, at en mangeårig direktør skifter hjørnekontoret ud med en toppost i bestyrelsen.

»Det er svært for formændene ikke at blande sig i den daglige drift, og det giver stor risiko for magtkampe mellem direktion og bestyrelse. Ingen professionel direktør har nogen interesse at blive overtrumfet af sin formand gang på gang,« siger ekspert i børsret Caspar Rose fra CBS.

I økonomisk modvind
Fælles for begge fodboldbosser og deres respektive klubber er, at deres børsnoterede selskaber har været hårdt ramt af finanskrisen.

Hos Parken har storbanken Nordea således nu taget styringen, efter at en voldsom ekspansion de senere år har givet virksomheden en milliardgæld, mens Brøndby ikke har nogen forretningsområder, der kan opveje den sportslige nedtur, den tidligere så sejrsvante klub har oplevet de senere år.

Parken og Flemming Østergaard tabte således i første kvartal over 30 mio. kr. før skat, mens Brøndby også måtte notere et minus på 12 mio. kr. før skat.

Tidligere på foråret led Parken ligeledes under, at storaktionæren Steen Vela var blevet trængt rent økonomisk, hvilket satte selskabets aktiekurs under markant pres, alt imens virksomheden kæmpede med en række datterselskaber, der har problemer med at få den daglige drift til at hænge sammen.Business.dk var det første medie der kunne fortælle om det kaos, der hersker på Vestegnen. Læs alle artikler, få seneste nyt og giv din holdning til kende på business.dk/sportspil