Dansk børsdebutant i Stockholm lægger fra land med røde tal

Da klokken ringede og børsen i Stockholm åbnede, var det med et nyt medlem af First North Premier-familien. På overfladen fik danske Acarix ikke en drømmestart, men både firmaets adm. direktør og en investeringsøkonom er uenig i den udlægning.

Acarix og Søren Rysholt Christiansen (Foto: PR) Fold sammen
Læs mere

Med et smil, der strakte sig fra øre til øre, ringede danske Søren Rysholt Christiansen dagen ind på Nasdaq-børsen i Stockholm. Med klokken signalerede han ikke kun, at uret havde slået ni og børshandlerne kunne begynde - det var også startskuddet til Acarix’ første dag som børsnoteret virksomhed.

På overfladen har det været en dag med mange op- og nedture, men flest af de sidstnævnte. I børsprospektet skrev Acarix - et dansk medtech-firma, der tog sit udspring på Aalborg Universitet i midten af 00erne og som siden bl.a. har været under Coloplast - en udbudspris på 17,60 svenske kroner pr. aktie, men allerede ti minutter efter introduktionen blev de solgt til en hel svensk krone under den pris.

Siden steg aktiekursen, inden den først på eftermiddagen tog sig endnu et hovedspring. Godt seks timer efter Søren Rysholt Christiansen, Acarix’ adm. direktør, havde åbnet børsen i Stockholm var han tilbage i Danmark, og aktiekursen var ligeså rejst sydpå. Men trods et fald på til tider mere end otte procent sammenlignet med introduktionen, ryster den danske CEO ikke på hånden:

»Det er markedet, der bestemmer kursen«

»Det er markedet, der bestemmer kursen, og den vil jeg ikke kommentere på. Men man kan sige, at Acarix’ og alle andre børsnoteringer skal ses i et langt perspektiv og ikke indenfor minutter eller timer,« fortæller Søren Rysholt Christiansen til Berlingske Business, og fortsætter:

»Jeg synes det er forkert at sige, det ikke var en god start. Vi måler ikke kun på aktiekursen. Vi måler på de planer, vi har kommunikeret ud til potentielle investorer, og det går ud på at lancere vores produkt i andet kvartal af 2017. Om vores aktiekurs så svinger op den ene dag og ned den næste er lidt perifert i den sammenhæng«.

På overfladen kunne de blodrøde kurstal godt tolkes som et varsel om en uforudsigelig fremtid for medicinalvirksomheden Acarix, der har fremstillet et produkt, der via lyd kan høre åreforkalkninger i hjertet og dermed varsle om potentielle blodpropper. Men ifølge investeringsøkonom ved Nordnet Per Hansen, behøves det ikke forholde sig sådan:

Ikke usædvaneligt med røde tal

»Det er ikke usædvanligt, at når biotech-virksomheder går på børsen, så er efterspørgslen mindre end den udbudte mængde, og at man så ikke ser den stigning, der normalt er lige efter børsintroduktionen. Det skyldes at der er en lille risiko for, at det her ikke lykkedes, uanset hvor dygtige mennesker firmaet har ombord,« siger Per Hansen.

Han fortæller uddybende, at der, hvor der er rigtig mange penge i medicinalindustrien, er hvis ens produkt kan få et gennembrud eller hvis man bliver leverandør til én af de store industrigiganter som amerikanske Johnson & Johnson.

Af samme årsag ser Acarix’ adm. direktør, Søren Rysholt Christiansen, også fremad. Selvom han brugte dagen i dag på at fejre børsnoteringen og sige tak til den gruppe af mennesker, der har ført Acarix på børsen, så bliver der ikke hvilet på laurbærrene:

»Det skyldes et langt, sejt træk af en stor gruppe mennesker, at vi er nået hertil. Dem har jeg sagt tak til i dag, og så knokler vi videre i morgen. Det her er kun det første skridt i processen for at forvandle Acarix fra en udviklingsvirksomhed til en kommerciel virksomhed,« siger Søren Rysholt Christiansen og afslutter:

»Det her er både en kulmination og en begyndelse. Man kan sige, at det først er nu tingene rigtigt starter, så vi trækker i arbejdstøjet igen i morgen«.

Da klokken slog 17:30 og Nasdaq First North Premier i Stockholm lukkede, blev Acarix-aktien handlet til kurs 16,30. Det er et fald på 6,86 procent siden åbningen i morges.

Søren Rysholt Christiansen, Acarix' adm. direktør, åbnede klokken 09:00 Nasdaq-børsen i Stockholm ved at ringe med klokken