Dansk aktiemarked hang i bremsen

Mens aktierne i Europa oplevede pæn fremgang efter en amerikansk jobrapport, der giver begrundet håb om, at verdens største økonomi for alvor er ved at komme i gang, hang det danske marked i bremsen. C20-indekset gik godt nok fra minus til plus, men fremgangen i C20 Cap var på yderst beskedne 0,06 pct.

Læs mere
Fold sammen
Der var ellers noget at glæde sig over med en stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 203.000 i USA i november og et kraftigt fald i arbejdsløsheden på 0,3 pct.point til 7,0 pct. Begge dele var bedre end ventet af langt de fleste økonomer. Efter fem dage i træk med fald på Wall Street valgte investorerne at fokusere på det positive væksttegn i stedet for at bekymre sig om, at pengepolitikken bliver strammet.

Ikke mindst Vestas trivedes godt i et miljø med en øget risikovillighed på finansmarkederne. Aktien steg 4,6 pct. - mest af alle i C20 - til 147,90 kr., hvilket dog ikke alene kan tilskrives de gode jobtal fra USA.

Vindmølleselskabets aktie blev også båret frem af en positiv analyse fra S&P Capital, der ifølge Reuters løftede sin anbefaling af Vestas til "køb" fra "hold". Nordea, der også har en købsanbefaling på Vestas, sænkede sit kursmål til 178 kr. fra 185 kr. som følge af lidt svagere ordreindgang i oktober og november, som får storbanken til at sænke estimatet for årets ordreindgang til 5,5 gigawatt fra 5,9 gigawatt.

Nordea venter ikke desto mindre en pæn strøm af ordrer for december, der ifølge bankens vurdering kan løbe op i 900 megawatt. En ting er ordreindgang, en anden er restruktureringen, forklarer aktierådgiver Jesper Bamberger. Restruktureringen og den øgede lønsomhed, som den kan give, er endnu vigtigere.

Lundbeck klarede sig også pænt med en stigning på 1,1 pct. til 122,9 kr., mens Coloplast faldt med 2,1 pct. - eller 7,4 kr. - til 350,90 kr. Årsagen var dog helt udramatisk, idet der fragik udbytte på 7 kr. per aktie.

Lige uden for C20 fortsatte Sydbank nedturen oven på torsdagens chokmelding om en nedskrivning på yderligere 500 mio. kr. efter besøg fra Finanstilsynet. Aabenraa-bankens topledelse holdt - ud over en skriftlig pressemeddelelse - munden stramt lukket, men i Jyllands-Posten får nedskrivningerne, som blandt andet skyldes købet af Tønder Bank for et år siden, flere analytikere til at bekymre sig.

Sydbank er ved at købe Diba Bank, og den uventet dårlige lånekvalitet i Tønder Bank får blandt andre Danske Banks analytiker til at bekymre sig om, hvorvidt historien vil gentage sig med det nye opkøb.

Sydbank-aktien, der ifølge Bloomberg News har fået sænket sin anbefaling til "sælg" fra "hold" af Carnegie, faldt fredag med yderligere 1,7 pct. til 143,0 kr. efter torsdagens kursdyk på 4,5 pct.

Genmab, der snart bliver en del af det fine C20-selskab, sikrede sig fredag hele to milepælsbetalinger på samme dag. Først kom der en fra selskabets samarbejde med Lundbeck, som kastede 1,5 mio. dollar af sig, og senere en milepælsbetaling på 4 mio. dollar fra Genmabs samarbejde med Janssen Biotech.

Genmab opjusterede samtidig forventningerne til hele 2013, så der nu ventes en omsætning på 645-670 mio. kr. mod tidligere 595-635 mio. kr. og et driftsoverskud af fortsættende aktiviteter på 20-70 mio. kr. Selskabet ventede tidligere et driftsresultat på mellem minus 30 mio. kr. og plus 35 mio. kr.

Biotekaktien lukkede 3,5 pct. højere i 225,9 kr.