Dansk aktiefest har kurs mod maveplasker

De seneste ugers finansielle uro har ikke ændret på, at danske aktier i år har været en guldrandet investering. Det danske marked er langt foran den globale udvikling, men festen er ved at være forbi. Det danske aktiemarked vil miste pusten i 2017, forudser Nordea.

Foto: Christian Liliendahl. Danske aktier er stormet frem de seneste to år. Og derfor kan blot få skuffelser blandt store selskaber som A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk trække hele det danske aktieindeks ned.
Læs mere
Fold sammen

De danske aktier er de seneste to år for alvor rykket forbi de globale, når det gælder kursstigninger og tilhørende jubelstemning. De store danske selskaber har leveret varen med tårnhøje indtjeningsgrader, men foden er ved at lette fra virksomhedernes fartpedal.

»Aktiekurserne er skudt i vejret takket være en stærk indtjeningsvækst, der ligger langt foran de globale. Den stærke performance har gjort danske aktier dyre, men indtjeningsvæksten har retfærdiggjort den højere prisfastsættelse. Nu skal investorerne dog indstille sig på, at de ikke længere kan forvente kursstigninger på de danske aktier, der ligger milevidt fra de globale,« skriver Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen i en analyse.

De danske aktiekurser er pisket i vejret i år og har givet et afkast på omkring 22 pct., men forventningerne til den fremtidige indtjeningsvækst vil frem mod 2017 nærme sig den globale udvikling. Og derudover vil selv en mindre skuffelse hos et af de store danske selskaber få hele C2O Cap-båden til at rokke.

»Analytikerne forventer en indtjeningsvækst på godt 15 pct. hos danske virksomheder i 2015 sammenlignet med 1,5 pct. globalt. Det har været med til at retfærdiggøre de store kursstigninger og vil også gøre det fremadrettet. Men ser man ind i 2016 forventer analytikerne, at væksten i indtjeningen pr. aktie vil falde til 13,5 pct. og i 2017 blive lavere end den globale indtjeningsvækst,« skriver Tine Choi Danielsen.

Nordea-strategen fastholder dog, at danske aktier fortsat er en populær størrelse i investorernes portefølje. Trods høje priser har investorerne nemlig generelt solid tiltro til store selskaber som Novo Nordisk, Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk.