Dansk aktie tæt på europæisk bundplacering

Der trædes vande på de europæiske aktiemarkeder tirsdag, hvor de toneangivende indeks ligger med små udsving inden onsdagens vigtige meldinger fra den amerikanske centralbank om udsigterne for bankens økonomiske stimuliprogrammer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usikkerheden forhindrer dog ikke ret store udsving på enkeltaktie-niveau. Danske Bank falder næstmest blandt de 600 største europæiske selskaber i Stoxx Europa 600-indekset - kun overgået af et svindelramt hollandsk selskab. Blandt tirsdagens vindere er blandt andre britiske Aveva Group.

Euro Stoxx 600-indekset ligger ved 13.25-tiden 0,06 pct. højere, og i Tyskland og Frankrig svinger de toneangivende indeks ligeledes omkring nullet med henholdsvis en stigning på 0,05 pct. til det tyske DAX-indeks og et fald på 0,03 pct. til det franske CAC 40-indeks. Det britiske FTSE 100-indeks ligger til en fremgang på 0,8 pct.

Det store ubesvarede spørgsmål for markedet er, om den amerikanske centralbanks rente- og pressemøde onsdag vil gøre markedsdeltagerne klogere på, hvornår Federal Reserve skruer ned for de økonomiske stimuli.

- Jeg tror ikke, at vi vil få klar besked, for jeg tror ikke, at Fed selv har en klar plan for, hvordan de vil gøre det, siger investeringschef i Allianz Global, Lucy Macdonald, til Bloomberg tv.

Britiske Aveva løber med tirsdagens hidtil største kursstigning i Euro Stoxx 600-indekset på 6 pct., efter at Citigroup har hæftet en købsanbefaling på softwarehuset, der laver 3d-programmer til ingeniørbranchen.

I Paris ligger EADS 0,7 pct. højere. Det EADS-ejede Airbus og amerikanske Boeing annoncerer i disse dage flere ordrer i forbindelse med Paris Air Show.

Det europæiske bilsalg halter til gengæld eftertrykkeligt og dykkede ifølge Bloomberg News til det laveste niveau i 20 år i maj. Nedturen afspejler sig i faldende kurser for Daimler, Volkswagen og BMW, der ligger 0,8-1,3 pct. lavere. Peugeot falder 0,3 pct.

Herhjemme gør Danske Bank sig negativt bemærket med et kursfald på 6,2 pct. til 104,8 kr., efter at Finanstilsynet har været på besøg og udstedt fire påbud, som skønnes at ville øge bankens kapitalkrav med 8 mia. kr.

Danske Banks fald overgås i Stoxx 600-regi kun af hollandske Royal Imtech, der falder 6,5 pct. efter offentliggørelsen af et tab på 59,6 mio. euro i første kvartal. Årsagen er svindel i Tyskland og Polen, der blandt andet har medført nedskrivninger på 370 mio. euro for den hollandske leverandør af industrielt automatiseringsudstyr samt af elektriske og mekaniske løsninger.