Dansk aktie-hierarki er gammeldags og udemokratisk

Hæderkronede danske virksomheders opdeling af aktier i A- og B-hold kritiseres af Dansk Aktionærforening, der støtter EUs kamp for afskaffelse af A- og B-aktier.

En lang række af Danmarks førende virksomheder kører med A- og B-aktier, hvor A-aktierne betyder flere stemmer end B-aktierne.

En A-aktie er i dag typisk ti gange stærkere end en B-aktie, når der skal stemmes på generalforsamlingen, og det klemmer de små aktionærer, lyder det fra Dansk Aktionærforening:

- Det er gammeldags og udemokratisk med A- og B-aktier. Vi går ind for, at én aktie er lig med én stemme, og at alle aktier giver lige mange stemmer, siger direktør for foreningenClaus Silfverberg, der håber på at EU på sigt kan få ryddet op i aktie-uligheden.

Det håb deles ikke på Rådhuspladsen i København. Her beder Dansk Industri i sit seneste medlemsblad DI Business EU om at lade A- og B-aktierne være i fred, skriver Idag.dk.

- Det kan få betydelige konsekvenser for mange danske selskaber, idet markedsværdien af selskaber med A- og B-aktier udgør næsten halvdelen af den samlede værdi i C20-indekset. Systemet fungerer godt, og der er ingen videnskabelig dokumentation for at one share - one vote er bedre end A- og B-aktie-modellen, skriver DI i medlemsbladet.

A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, Novo Nordisk, B&O, Coloplast, Novozymes og Rockwool hører til de virksomheder, der kører med A-og B-aktier.

Kilde: Idag.dk