Danmarks børsboss skal til USA for at sælge Nasdaq til resten af verden

Efter otte år i spidsen for Nasdaq Copenhagen, også kendt som Fondsbørsen, er Bjørn Sibbern på vej mod nye udfordringer i den amerikanske børsvirksomhed Nasdaq.

Fondsbørsen, med Bjørn Sibbern i spidsen, vil udvide forretningen med et marked for virksomhedsobligationer. Fold sammen
Læs mere

Fra 1. november får han titel af executive vice­president og bliver dermed del af det næst­øverste ledelseslag i Nasdaq-organisationen.

42-årige Bjørn Sibbern skal stå i spidsen for Nasdaqs GIS-forretning, som repræsenterer 3,5 mia. kroner svarende til 24 procent af Nasdaqs samlede indtægter. GIS står for ­Global Information Services, og kort fortalt bliver Bjørn Sibbern ansvarlig for det globale salg af kursdata og indeks.

Jobskiftet betyder, at han flytter sit kontor fra København til New York. Derfor har han også måttet tage resten af familien i ed, fordi de fremover alle fire skal bo i New York. Bjørn Sibberns kone og to børn på syv år og ni år flytter dog først til New York til sommer, mens han på skift arbejder i New York og København, indtil hans afløser er fundet. Søgeprocessen er lige gået i gang.

Det nordiske børskapløb

Da Bjørn Sibbern i 2008 tog over som børschef i København, var opgaven en tiltrængt transformation af Fondsbørsen. Handelsomsætningen skulle i vejret og likviditeten øges, og så skulle udlandets interesse for danske aktier vokse. Hvordan er det så gået? Bjørn Sibbern gør status:

»Vi er den børs i Europa, der vokset mest på aktieomsætningen siden 2012. Handlen med danske aktier har aldrig været større end i dag. Vi er blevet større end børserne i både Oslo og Helsinki, og vi haler ind på børsen i Stockholm. Omsætningen er mere end fordoblet fra 2012 til i dag,« siger Bjørn Sibbern.

Noget af succesen tilskriver han implementeringen af den globale handelsplatform INET. Den har gjort det billigere og nemmere for ­udlandet at handle danske aktier, og nu står aktører uden for Norden for over 60 pct. af ­aktiehandlen i København mod 30 pct. for ­otte år siden.

Medvirkende til fremgangen er også børsnoteringer af store selskaber som DONG, ISS og Nets.

En anden måde at lede på

Med det nye job følger flere medarbejdere. I København er der over 40 ansatte. I New York får han ansvaret for 150 ansatte af forskellige nationaliteter, men med en overvægt af amerikanere.

»Det bliver en anden måde at lede på, men jeg tror ikke, at man kan ændre sig som leder. Man er den, man er. Men man kan tænke over måden, man kommunikerer på, og måden, man er på, men for mig er det vigtigste at have fokus på eksekvering, på at arbejde som et team og skabe en teamspirit,« siger Bjørn Sibbern.

Bjørn Sibbern er også gift og familiefar. Men hvordan får man som topchef familielivet til at hænge sammen med både topjob og tidskrævende sportsaktiviteter i fritiden?

»Vi har au pair, og vi har familie, der kan hjælpe, og så er min kone og jeg gode til at planlægge. Og så tager man ikke en svensk klassiker over 12 måneder, men måske over to-tre år for at få tingene til at hænge sammen. Og sådan gjorde jeg i øvrigt også, da jeg læste MBA,« fortæller Bjørn Sibbern.

En svensk klassiker består af fire discipliner: 90 kilometer langrend på ski, 300 kilometer på cykel, tre kilometer svømning i åbent vand og 30 kilometers løb i ujævnt terræn.