Danmark vil vinde eksportmarkedsandele under krisen

Midt i den nærmest uendelige række af kedelige økonomiske nyheder, er der små lyspunkter at spore i dansk økonomi. Det vurderer økonomerne i Danske Bank i en analyse.

- På trods af den verserende finanskrise, accelerationen i den internationale vækstafmatning og en gradvis forværring af den danske konkurrenceevne står vi til at vinde markedsandele på vores største eksportmarkeder, fastslår økonomerne.

Det skyldes blandt andet, at godt 40 pct. af den samlede danske vareeksport består af landbrugsprodukter, kemiske produkter (medicin) og energi.

- Det er varer, hvor efterspørgslen er mindre følsom over for udsving i de globale konjunkturer, konstaterer analytikerne.

Derfor vil vi generelt klare os bedre relativt til konkurrerende lande på eksportmarkederne under en global vækstafmatning. Det bidrager isoleret set til at holde en hånd under dansk eksport i den nuværende globale krise.

- Når det er sagt, så er der er dog ingen tvivl om, at den globale krise generelt vil presse eksporten ned. Vi venter, at eksportvæksten bliver svagt negativ i 2009 - men vurderer omvendt ikke, at vi står over for et kollaps i eksporten på nuværende tidspunkt. Det kan bl.a. tilskrives den gunstige udvikling i vores markedsandele, konkluderer Danske Bank.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )