Danmark sejlede plusset hjem i oprørte vande

Det danske aktiemarked kunne lukke positivt tirsdag, hvilket var mere, end man kunne sige om hovedparten af resten af Europa.

Læs mere
Fold sammen

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk fortsatte de seneste fire handelsdages stigninger og førte an i C20 Cap-indekset.

Samlet lukkede det toneangivende indeks i et plus på 0,3 pct. i indeks 559,82 og fortsatte dermed nordover for anden dag i træk. 12 af de 20 aktier i indekset steg.

Helt i front agerede A.P. Møller - Mærsks A- og B-aktie katamaran med stigninger på 2,1 og 2,2 pct. til 40.360 og 42.720 kr. Det var sidste uges succesfulde ratestigninger og en forsigtig tro på en bedring af verdensøkonomien, der lå bag.

Fredag viste tal fra Shanghai Shipping Exchange en solid stigning på 174 pct. i spotraterne fra Asien til Europa, svarende til lige under 900 dollar per 20-fodscontainer. Stigningen kom kort forud for implementeringen af markante rateforhøjelser fra Maersk Line og en stribe konkurrenter.

- Vi ser stigningen i SCFI-indekset som en korrekt reflektion af de reelle rater i denne uge og estimerer, at indekset kan fortsætte op i denne uge. Vi i Maersk Line har oplevet en succesfuld ratestigning fra Asien til Middelhavet per 1. juni, der holder ved, og en lignende stor stigning på ruterne til Europa 1. juli holder ved for nuværende. Vi venter, at disse stigninger udgør en strukturel stigning i rateniveauerne, skrev A.P. Møller - Mærsk til Ritzau Finans mandag i en kommentar til udviklingen.

Spotraterne mellem Asien og Europa var forud for stigningen faldet i 14 uger i træk fra godt 1400 dollar til lige over 500 dollar - et niveau, der er tabsgivende for rederierne.

DSV red med på bølgen med en stigning på 1,4 pct. til 144,20 kr.

Pandora lå længe i spidsen på det danske marked tirsdag efter de seneste måneders skarpe korrektion i guldpriserne, der har sendt prisen på en troy ounce guld ned fra omkring 1600 dollar i starten af april til nu godt 1250 dollar. Aktien i Pandora mistede dog momentum op ad eftermiddagen og lukkede med en stigning på 0,6 pct. til 202,20 kr.

Chr. Hansen, der afleverer regnskab for tredje kvartal af regnskabsåret 2012/13 onsdag morgen, startede tirsdag i plus, men faldt omkring middag tilbage og lukkede med en mindre stigning på 0,5 pct. til 200,70 kr.

- Som altid er der fokus på den store kultur- og enzymdivision, og der er ikke noget, der tyder på, at den underliggende forretning skulle have ændret sig ret meget siden det seneste regnskab. Der er stadig fine vækstrater drevet af emerging markets og USA, og tonerne hos de større fødevareproducenter inden for blandt andet yoghurt-segmentet er stadig rigtigt positive omkring vækstmulighederne i det segment, sagde Morten Imsgard, der følger Chr. Hansen som analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Markedet venter ifølge data indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans en omsætning i kvartalet på 197 mio. euro omsat til et driftsresultat, EBIT, på 56,4 mio. euro mod 181 og 51,7 mio. euro for et år siden.

Uden for C20 lukkede Matas med et fald på 0,4 pct. til 117 kr.Aktien steg ellers mandag en periode, da den amerikanske kapitalforvalter The Capital Group berettede, at man ejer 5,8 pct. af aktierne.

Netop Solutions faldt med 3,6 pct. til 9,50 kr. i meget tynd handel efter en nedjustering. Netop Solutions venter nu en omsætning på 85 til 95 mio. kr. og et driftsresultat på EBITDA-niveau på nul til 5 mio. kr. mod tidligere 90-95 mio. kr. i omsætning og et driftsresultat på 3-8 mio. kr. Samtidig har selskabet været nødsaget til at låne 4 mio. kr. hos storaktionæren Ib Kunøe gennem dennes Consolidated Holdings.

/ritzau/FINANS