Danmark holdt stilen med endnu en C20-rekord

Det danske aktiemarked kunne torsdag trække sig tilbage med den 43ende rekord til C20 Cap-indekset i år, da Novo Nordisk, FLSmidth og et par af de store banker trak godt op.

Læs mere
Fold sammen
Optimisterne var dog generelt i overtal i et tyndt marked præget af, at børserne i USA holdt lukket i forbindelse med Thanksgiving.

Det danske eliteindeks - C20 Cap - endte 1,1 pct. højere i rekordniveau 664,80 efter en torsdag, hvor det danske aktiemarked i modsætning til flere af de udenlandske markeder holdt sig i plus fra start til slut.

- Det er egentlig svagt positive markeder over en bred kam. Men volumen er ikke voldsomt stor, og så skal der ikke meget til at vippe markedet til den ene eller den anden side. I dag er der en lille bias til den positive side, forklarer Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Udover de seneste dagens fornuftige nøgletal fra USA var der ingen nyheder bag fremgangen, og med det amerikanske aktiemarked ude af billedet, var det også småt med vigtige nøgletal på dagen. Dog var der godt nyt fra eurozonen, hvor stigende inflation i Tyskland og Spanien tog lidt af disinflationsfrygten.

14 ud af C20-aktierne steg. Helt i top var Novo Nordisk med et plus på 3 pct. til 976,5 kr. trukket op af, at børshuset Kepler løftede anbefalingen til "køb" fra "hold" og kursmålet betragteligt til 1150 kr. fra 980 kr.

- Solide drivere for den underliggende salgsvækst og en stærk markedsposition giver, i vores optik, grundlag for fortsat stærke præstationer, skriver Kepler Cheuvreux i en ny analyse af Novo Nordisk, der ellers er blandt de danske aktier, som har haltet noget efter den ellers generelt gode udvikling i år.

Det skyldes blandt andet, at markedet er begyndt at spekulere på, hvorvidt selskabet også i fremtiden kan fastholde den stærke position på diabetesmarkedet og om selskabets vækst kan fortsætte. Det har ikke mindst været den udskudte lancering af Tresiba i USA, som har fået dele af markedet til at tvivle.

Der var også pæne plusser til flere af bankerne, herunder Jyske Bank, som steg 2,9 pct. til 296,3 kr., og Danske Bank, der lukkede 2,1 pct. højere i 124,90. Sidstnævnte fik torsdag gentaget sin A-rating hos det internationale kreditvurderingsinstitut Fitch, der henviste til Danske Banks "robuste kapitalisering og kerneforretning", som bør være tilstrækkelig til at kunne opveje fortsat høje nedskrivninger i Irland.

Mineselskaberne havde generelt en god dag på aktiebørserne i Europa, og det var formentlig en del af forklaringen på, at FLSmidth kunne trække sig tilbage med en stigning på 2,6 pct. til 286 kr.

Torsdagen bød desuden på en rekord i DSV og Coloplast, der steg henholdsvis 1,8 pct. og 1 pct. til 166,8 kr. og 361,1 kr., men også mindre fald i blandt andet A.P. Møller - Mærsks A- og B-aktie på 0,5 pct. til 52.050 og 55.200 kr.

Torsdag morgen leverede kriseramte Vestjysk Bank regnskab. Aktien faldt 4,7 pct. til 12,2 kr.

Den problemramte bank, der ejes to tredjedele af staten, er i gang med at ”undersøge sine strukturelle muligheder” og ventes solgt inden længe. Banken kom ud af tredje kvartal med et underskud på bundlinjen på 62 mio. kr., og bankens solvens blev dermed yderligere forværret og er ultimo september opgjort til 10,8 pct. mod et opgjort solvensbehov på 10,2 pct. - svarende til en solvensmæssig overdækning på blot 130 mio. kr. Et kvartal tidligere var overdækningen på 150 mio. kr.

Derimod endte Roblon 13,3 pct. højere i rekordkurs 276,5 kr. efter et godt kvartalsregnskab, som bød på en opjustering af forventningerne til hele året.

Topsil leverede også regnskab med opjusterede forventninger til omsætningen. Aktien faldt dog 1,2 pct. til 80 øre.

/ritzau/FINANS