Danmark er ved at indhente jobtab

I en del år lå Danmark sammen med Schweiz og Island i top som de lande i verden, der havde den højeste erhvervsfrekvens. Den position er vi ved at vinde tilbage.

ARKIVFOTO 2014 af Jobcenter Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Danmark er godt i gang med at blive et af de tre lande i verden, hvor den største del af alle personer mellem 15 og 64 år er i arbejde. Kun Island og Schweiz vil med stor sandsynlighed om få år ligge bedre placeret end Danmark på dette vigtige område. Den særlige erhvervsfrekvens suser således i vejret herhjemme med langt større fart, end det ses i eksempelvis Tyskland og Sverige. Kun Storbritannien og USA, som de senere år har haft en ganske markant økonomisk fremgang, har haft samme store stigning i erhvervs­frekvensen som Danmark.

Det viser tal fra den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, og hos Dansk Metal vurderer cheføkonom Allan Lyngsø Madsen, at den gode udvikling vidner om, at Danmark har lagt krisen bag sig.

»Hvis de gode takter på arbejdsmarkedet fortsætter, vil vi snart være tilbage på den tredjeplads inden for OECD, som vi lå på i 2005. Arbejdsmarkedet i Danmark har været særligt hårdt ramt af den økonomiske krise, så lige nu ligger vi på en ottendeplads,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Masser af nye job

Dansk økonomi har stort set lige siden 2007 stået i stampe, fordi både private og virksomheder har sparet stort op i stedet for at forbruge og investere. Det har fået beskæftigelsen til at falde stort, indtil en vending satte ind i efteråret 2013. Siden dengang er den samlede beskæftigelse herhjemme steget med 65.000 fuldtidspersoner.

Det svarer til, at erhvervsfrekvensen herhjemme nu er oppe på 73,7 procent, hvilket dog kun rækker til en ottendeplads inden for OECD. Det er især inden for de store servicefag, at der er kommet flere job, nemlig 39.000. Men industriens beskæftigelse er også steget med tæt ved 7.000 job siden bunden for et par år siden.

»Danmark har det seneste år oplevet en markant fremgang i beskæftigelsesfrekvensen i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Over det seneste år er erhvervsfrekvensen steget med 1,7 procentpoint herhjemme, mens Tyskland kun har haft en fremgang på 0,2 procentpoint og Sverige 0,4 procentpoint. Norge og Finland har haft en faldende erhvervsfrekvens det seneste år.

»En vigtig årsag til fremgangen herhjemme er, at dansk konkurrenceevne er god. Det øger efterspørgslen på danske varer i udlandet. Samtidig er tilliden til økonomien ved at vende tilbage både blandt forbrugere og virksomheder,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Erhvervsfrekvensen herhjemme er kun ganske lidt lavere end i Tyskland og Sverige. Men fortsætter den aktuelle fremgang, vil vi snart ligge foran begge vores nabolande.