»Danmark er showcase for gode løsninger«

Danmark er foregangsland, når det gælder investeringer i klima og bæredygtighed. »Vi gør det selv, vi har teknologierne, og vi kan levere finansiering,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Portræt af Torben Möger Pedersen - administrerende direktør i PensionDanmark og i PensionDanmark Holding Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det netop overståede klimatopmøde, COP 21 i Paris, satte en tyk streg under verdenssamfundets bekymringer for klimaforandringer, men samtidig også at gøre en indsats for en mere bæredygtig udvikling.

For Danmark er det sød musik i ørene. Danmark har som nation investeret enormt i klimaløsninger, og med en fælles konsensus i verdenssamfundet giver det håb om, at vi som nation nu kan udnytte investeringerne kommercielt og accelerere vores potentiale inden for klima og energi.

Op til COP 21 lavede Dansk Industri, DI, en analyse, som viste, at den danske eksport inden for klima- og energiteknologi lå på 75 milliarder kroner, svarende til 12 procent af den samlede vareeksport. Ser vi på væksten, steg den danske vareekssport med beskedne 0,6 procent, mens klima- og energiteknologi steg med 12 procent.

DI vurderer, at de flere end 100 handleplaner inden for klima, som blev vedtaget under COP 21, vil øge det danske potentiale betragteligt.

Adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark

»Danmark repræsenterer et kinderæg, når det gælder bæredygtige, grønne investeringer. Vi kan bidrage med løsninger. Vi har bevist, at løsningerne virker, og vi har virksomheder, som kan levere troværdige løsninger og teknologier.«


Når adm. direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark for fjerde gang sætter sine fødder i Davos, møder han et verdenssamfund af erhvervs- og statsledere, som har fået klimaforandringernes betydning helt ind under huden.

»Der er ikke mange skeptikere tilbage,« siger Torben Möger Pedersen.

På topmødet deltager Torben Möger Pedersen i adskillige centrale møder. Et af dem finder sted fredag, hvor han leder en debat om opskalering af finansieringen af bæredygtige investeringer. Debatten finder sted på et lukket møde med globale koncern-chefer under titlen »CEO Climate Leaders«, som er en gruppe, der samarbejdede op til COP 21, og i Davos vil de sætte fokus på, hvilke initiativer der er brug for efter Paris-aftalen. Mødet ledes af Christina Figueres fra FN-organisationen UNFCCC, der står bag klima-COPerne, samt af Verdensbankens præsident Jim Yong Kim.

»Det er en unik mulighed for at fortælle om det danske potentiale, ikke mindst fordi Danmark er show case for gode løsninger,« siger Torben Möger Pedersen, der har et solidt kinderæg med i sin kommercielle og politiske bagage.

Konkrete løsninger

»Danmark repræsenterer et kinderæg, når det gælder bæredygtige, grønne investeringer. Vi kan bidrage med løsninger. Vi har bevist, at løsningerne virker, og vi har virksomheder, som kan levere troværdige løsninger og teknologier. Og i tilgift har vi i Danmark udviklet finansieringsmodeller, så vi kan tilbyde fuldt finansierede turn key-løsninger til andre lande,« siger Torben Möger Pedersen.

Og Torben Möger Pedersen kan gøre det abstrakte konkret. På sessioner, gruppemøder og møder på tomandshånd kan han fortælle om, hvordan den danske model for investeringer i klima og bæredygtighed rent faktisk fungerer i virkeligheden.

»For to år siden skabte vi stor opmærksomhed med en ny klimainvesteringsfond. I år vil vi uden tvivl tilstrække opmærksomhed med den nye danske landbrugsinvesteringsfond,« siger Torben Möger Pedersen.

Landbrugsinvesteringsfonden blev offentliggjort 8. januar med en startkapital på 700 millioner kroner. PensionDanmark kommer med de 200 millioner kroner, PKA med andre 200 millioner kroner, og så træder staten til med resten, dels fra IFU, dels fra Danmarks udviklingsbistand.

Umiddelbart lyder 700 millioner kroner ikke af meget, men i kraft af lånefinansiering i forbindelse med de enkelte projekter kan fondens samlede investeringer komme op på seks milliarder kroner. Konstruktionen viser, at Danmark er foregangsland, når det gælder offentligt og privat samarbejde, og PensionDanmarks stemme får yderligere tyngde, fordi pensionskassen har formået at fokusere på Danmarks styrke som foregangsland på grønne, teknologiske løsninger.

Det budskab har fået klangbund, når verdens topledere holder deres årlige møde i Davos i Schweiz. World Economic Forum, som holder topmødet, sætter igen i år særligt fokus på klimaforandringer, energi, bæredygtighed, befolkningsvækst og fødevareproduktion.

For Torben Möger Pedersen er finansieringsmodellerne helt afgørende, og han har taget initiativ til en række forskellige modeller.

Vender vi blikket mod Klimainvesteringsfonden (KIF) og dens aktuelle pendant, landsbrugsinvesteringsfonden Danish Agribusiness Fund, har de to fonde klare formål. De skal henholdsvis støtte klimaprojekter og øge produktionen af fødevarer i udviklings- og vækstlande. Men på kommerciel basis med risikovillig kapital som drivkraft, så pensionskasserne får et konkurrencedygtigt afkast.

Begge fonde investerer i projekter, der har et stærkt element af dansk teknologi og viden.

Win-win

For investorerne som PensionDanmark, der stiller risikovillig kapital til rådighed, og for staten, som bidrager både med kapital og bistandspenge samt danske virksomheder, er der i Torben Möger Pedersens optik tale om en rendyrket win-win-situation. Han peger på Klimainvesteringsfondens investering i Afrikas største vindmøllepark, Lake Turkana i Kenya.

»Som privat investor ville vi ikke turde investere direkte i projekter i udviklingslande, men i samarbejde med staten får vi en større tryghed for, at aftalerne bliver overholdt. Det er alt andet lige nemmere at feje en lille investor af banen, end et partnerskab med en stat, som i øvrigt bidrager med støtte i andre sammenhænge,« siger Torben Möger Pedersen.

Han peger på, at statens fordel er, at partnerskabet får skarpere fokus på afkast og rentabilitet.

»Det er et kommercielt partnerskab, hvor der skal være kontrol med pengene. Det er afgørende, at fonden lever op til vores krav om afkast. Det er et moderne alternativ til klassisk bistandshjælp, hvor støtten ofte havner i statskassen, som fordeles efter politiske aftaler. Det har vist sig, at det kan være svært at følge pengene,« siger Torben Möger Pedersen.

Speed dating

Et andet og nok så væsentligt element i de offentlige-private finansieringsmodeller er, at der er en forpligtelse til at bruge dansk teknologi og viden.

»I begge fonde er vi forpligtet til at inddrage danske virksomheder, hvad enten det er viden, rådgivning eller som i eksemplet med den afrikanske vindmøllepark bruge Vestas til at levere vindmøllerne,« siger Torben Möger Pedersen.

Ifølge Torben Möger Pedersen er der stor efterspørgsel efter den danske model, når han deltager i møder i Davos.

Når klimaforandringer og bæredygtig fødevareproduktion er kommet så højt på dagsordenen i Davos, så skyldes det ifølge Torben Möger erkendelsen af, at klimaforandringer er menneskeskabt, ligesom bæredygtig fødevareproduktion er en helt afgørende præmis i takt med, at verdens befolkning vil nå ni milliarder mennesker, som skal brødfødes.

»Hvor der for blot få år siden var en skepsis over for klimaforandringernes konsekvenser, sår ingen i dag tvivl om, at klimaforandringer kan få dramatiske konsekvenser for den globale vækst. Det har givet en markant acceleration af klimadagsordenen, som nu handler om løsninger og eksekvering,« siger Torben Möger Pedersen.

Torben Möger mener, at det er hævet over enhver tvivl, at Danmark er længere fremme end de fleste andre nationer, dels fordi vi har satset på bæredygtige energiløsninger, og dels fordi vi har opbygget store virksomheder inden for vind og energi. Det har medført en underskov af små og mellemstore virksomheder, som ligger inde med unikke, teknologiske løsninger og know how:
»Vi er bedre positioneret, og det bør vi kunne udnytte.«