Danmark er europamester i aktiestigninger

Det danske aktiemarkeds vækst har slået samtlige andre EU-landes målt over ti år. Festen har resulteret i en stigning på 132 procent, men vi bør ikke bekymre os om tømmermænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig, Tyskland, Spanien. Havde disse lande været modstandere i en fodboldkamp, var rød-hvide Danmark blevet gul og blå, men når det drejer sig om aktiemarkedet, er historien en anden.

Berlingske Business har sammenholdt størrelserne på EU-aktiemarkederne i 2005 og 2015, og her skiller Danmark sig tydeligt ud som det land, hvis børsmarked er vokset mest. 2.636 milliarder kroner er det danske aktiemarked nu værd. Det er en stigning på 132 procent siden 2005 og klart den højeste vækst i EU.

Og spørger man aktieanalytikerne, er der én altovervejende forklaring på det danske markeds succes: Novo Nordisk.

»Novo er vores største selskab og også et af de selskaber, som er steget mest. De er meget succesfulde, og det er et selskab, som markedet er villigt til at prissætte højt,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

I laget under den enorme insulinproducent ligger virksomheder som Coloplast og Pandora, der også har leveret meget gode kursstigninger de senere år. Og fællesnævneren for de danske børshøjdespringere er successen på nichemarkeder.

»Der er ikke nogen makroøkonomiske forklaring på stigningen. Det er en tilfældighed, at de danske selskaber bare har været fantastisk dygtige inden for det område, som de har beskæftiget sig med,« siger chef­strateg hos Carnegie Henrik Drusebjerg.

På Københavns Fondsbørs er børsens chef, Bjørn Sibbern, glad for, at Danmark står stærkt på den europæiske aktiescene. Han peger også på de hjemlige virksomheders stærke præstationer som en afgørende faktor for rekordmarkedet i Danmark, men også at de høje priser i sig selv er med til at understøtte markedet.

»Det er en positiv spiral. Positiv kurs­udvikling og højere markedsværdi giver større interesse fra investorerne, hvilket giver en bedre prissætning af aktien og bedre likviditet, og selskaber med høj likviditet har en højere markedsværdi end et sammenligneligt selskab med dårlig likviditet,« siger han.

Det er som bekendt ikke første gang, at aktiemarkederne har været på himmelflugt, og de store stigninger i Danmark rejser det naturlige spørgsmål, om vi står midt i en aktieboble.

»Der er ikke en boble i Danmark. Det er i hvert fald ikke en, vi kan få øje på. Men det er rigtigt, at der er aktier, hvor man kan sige, at prissætningen er højt oppe. Man skal være selektiv, når man køber aktier, for guld kan nemt købes for dyrt på børsen,« siger Michael Borre fra Nordea.