Daniscos sukkerforretning i fremgang

Det går fremad for Daniscos udskældte sukkerforretning, og Danisco står hermed med bedre kort på hånden forud for en opsplitning af selskabet. Det viser ingrediens- og sukkerproducentens halvårsregnskab.

Danisco fastholder overordnet sine forventninger til hele regnskabsåret 2007/08. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Danisco fastholder overordnet sine forventninger til hele regnskabsåret 2007/08. Aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank fremhæver, at udviklingen i sukkerforretningen overrasker positivt, mens ingrediensforreningen har udviklet sig marginalt svagere end forventet.

»Jeg hæfter mig især ved, at driften er blevet forbedret i sukkerdivisionen. Der er blevet gennemført effektiviseringer, og det ser ud til, at der er et forbedret salgsmiks. Det er et vigtigt signal med tanke på planerne om en opsplitning af selskabet,« siger Rune Majlund Dahl til business.dk.

Opsplitning i horisonten

Danisco har gennem længere været under pres fra flere store aktionærer, der ønsker at opsplitte selskabet i to dele - en ingrediensforretning og en sukkerforretning. Selskabet har meddelt, at man satser på at frigøre sukkerdivisionen enten som et selvstændigt børsnoteret selskab eller ved et decideret frasalg.

Daniscos sukkerdivision kunne i andet kvartal af det skæve regnskabsår 2007/08 fremvise et resultat af primær drift på 256 mio. kr. mod 245 mio. kr. i samme periode sidste år. Nettoomsætningen faldt marginalt, men det var ventet, fremhæver Rune Majlund Dahl.

»Den faldende omsætning skyldes EUs sukkerreform, der reducerer kvoterne for EU-landenes sukkerproduktion. Det er der ikke noget overraskende i, og det vigtigste er, at forretningen er på ret køl,« siger han.

Energipriserne presser sig på

Mens sukkerforretningen overraskede positivt, er Rune Majlund Dahl dog knapt så imponeret over udviklingen i ingrediensforretningen.

»Her er det en smule svagere end forventet. Resultatet er præget af stigende energi- og råvarepriser og en lav dollarkurs,« siger Rune Majlund Dahl med henvisning til, at meget af Daniscos indtjening er opgjort i dollar.

Indtjeningen i ingrediensforretningen blev dog en smule forbedret i forhold til sidste år med et kvartalsresultat af primær drift på 582 mio. kr. Samtidig var der en organisk vækst i omsætningen på tre procent, der dog blev opvejet af den faldende dollarkurs.

Forventer uændret overskud

Danisco-topchef Tom Knutzen er tilfreds med, at koncernen har skabt vækst i ingrediensforretningen.

»Trods stærkt stigende råvarepriser har vi i endnu et kvartal formået at skabe underliggende vækst i EBIT-marginen i Ingredienser, og vi vil fortsat fokusere på værdiskabelse,« siger han.

Danisco venter en omsætning for hele regnskabsåret på 18,8 mia. kr. mod tidligere 19 mia. kr., mens overskuddet af driften fortsat ventes at blive på 1,95 mia. kr. Det dækker over, at forventningerne til driftsindtjeningen i ingrediensdelen sænkes med ca. 50 mio. kr. til omkring 1,6 mia. kr. Til gengæld opjusteres forventningerne til sukkerdivisionen fra 450 mio. kr. til omkring 500 mio. kr.