Dagens aktietip -torsdag

B&O nærmer sig livstruende krise.

Læs mere
Fold sammen
For kun et par måneder siden fremlagde Bang & Olufsen en ny strategi, hvor der var indeholdt omkostninger til restrukturering på 160 mio. kr. På grund af svigtende salg i november og december planlægges nu yderligere nedskæringer, hvor omkostningerne hertil ikke er medregnet i det nye årsskøn.

Med et samlet underskud i indeværende regnskabsår på op mod 400 mio. kr. vil der blive lagt et hårdt pres på selskabet rent finansielt: Selskabets banker skal være villige til at finansiere flere års underskud oven i den eksisterende bankgæld på over 400 mio. kr., hvoraf halvdelen er kortfristet. Ledelsen har angiveligt udtrykt tillid til, at bankerne vil understøtte selskabet i den kommende omstillingsperiode.

Vi finder det dog meget afgørende, at selskabet formår at nedbringe de aktuelle kundetilgodehavender fra over en halv mia. kr. Men det kan antageligt blive meget vanskeligt, fordi forbrugernes køb af luksusgoder, eksempelvis dyre fladskærms-TV, er på vej markant nedad. Det betyder samtidig, at B&O risikerer at brænde inde med gamle modeller, som så skal nedskrives, når det gælder koncernens egne butikker.

Med de meget dystre udsigter for den globale økonomi, stigende arbejdsløshed, faldende forbrugertillid og fortsat fald i salget af luksusgoder, ser vi en risiko for, at B&O kan ryge ud i en livstruende finansiel situation. Da den globale økonomiske nedtur kan trække ud i flere år, ser vi et akut behov for at skære organisation, herunder administration, salg og distribution, markant ned. Denne proces tager tid og er omkostningstung.

I den senest udmeldte nedjustering oplyses det som en målsætning at opnå et nulresultat i næste regnskabsår 2009/10. Det anser vi for at være fuldstændig urealistisk, med mindre de økonomiske konjunkturer vender på en tallerken i løbet af et halvt år. Det anser vi for at være ren ønsketænkning.