Dagens aktietip - fredag

Aktietip. Topdanmark og subprimelånene.

Topdanmarks 3. kvartalsregnskab gav overraskelser til markedet på to måder. Først og fremmest var det overraskende, at Topdanmark nedjusterede forventningerne til årets resultat med 100 mio. kr., når man tre uger tidligere udsendte en fondsbørsmeddelelse med budskabet, at Topdanmarks resultatforventninger for 2007 er uændrede. Så hurtigt kan det altså gå.

Den anden overraskelse var af positiv karakter. Mens nedjusteringer traditionelt bliver mødt med massive kursfald oplevede Topdanmark det ret specielle, at aktiekursen faktisk steg på de dårlige nyheder.

Forklaringen var ganske givet, at Topdanmark med et meget højt oplysningsniveau i kvartalsregnskabet har taget luften ud af usikkerheden omkring Subprimemarkedet. På side 8 i 3. kvartalsregnskabet finder man således en oversigt over selskabets investeringer i forskellige finansielle produkter opgjort efter risiko og størrelse. Der henvises også til en side på selskabets hjemmeside med en udførlig opdeling i kreditniveau, størrelse og produkter med/uden Subprimelån.

Ved på denne måde at lægge kortene på bordet har Topdanmark fjernet usikkerheden omkring de mulige tab på disse meget problematiske lån. Nu kan alle se, hvor meget (eller hvor lidt) Topdanmark i værste fald kan tabe på dem. Denne åbne politik blev straks belønnet af aktiemarkedet, og vil ganske givet tælle som et plus i de kommende måneders værdiansættelse af aktien.

Det skal dog pointeres, at selv uden Subprime-risikoen hører Topdanmark til den gruppe selskaber, som vil blive ramt af et faldende aktiemarked. Man bør derfor ikke lade lettelsens suk over 3. kvartalsregnskabet fylde for meget i vurderingen af aktien. Finansaktierne er risikable investeringer på kort sigt netop nu.