Dårlige afkast hos danske kapitalfonde

Der er langt mellem successhistorierne hos kapitalfonde, hvor mange danskere har pensionsmidler stående, og afkastet kan ikke måle sig med aktiemarkedet eller udenlandske fonde.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor del af danskernes pensionsmidler står i kapitalfonde, men fondene har ikke levet op til investorernes afkastkrav. De leverer betydeligt dårligere end aktiemarkedet og udenlandske fonde. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Flere fonde har ikke formået at leve op til ejernes krav. En normal målestok, der ofte bruges, er, om kapitalfondene formår at fordoble ejernes kapitalindskud. Det har kun 6 ud af 19 danske fonde formået. Det er altså kun lidt over en håndfuld fonde, der fordobler indskud for ejerne, og det er ifølge investeringsdirektør ikke godt nok.

»Når vi kigger på de danske kapitalfonde, må vi konstatere, at resultaterne generelt ikke har været gode nok. Når vi benchmarker dem mod eksempelvis aktiemarkedet eller udenlandske fonde, leverer mange af dem ikke et tilfredsstillende afkast,« siger investeringsdirektør i Industriens Pension Henrik Nøhr Poulsen, der i alt har placeret omkring 11 milliarder kroner af medlemmernes penge i blandt andet kapitalfonde.

Kun fem fonde har leveret bedre afkast end det danske aktiemarked. Kapitalfonde fra nordiske lande og resten af udlandet som EQT, CVC og Nordic Capital får ifølge Jyllands-Posten betydeligt bedre afkast end danske kapitalfonde.

Finansdirektør for Danmarks største investeringsfond Axcel, som blandt andet har tjent 20 milliarder på Pandora, erkender, at danske fonde har ligget efter de andre nordiske fonde i 1990'erne, men at Axcel selv har leveret afkast siden midten af 00'erne, som er konkurrencedygtige overfor de nordiske konkurrenter.