Da de gode nyheder udeblev: Mere olie til oprørte vande

Som en skæv hoppebold rutsjer olieprisen op og ned og agerer fortsat primus motor i den uro, der hærger finansmarkederne. Analytiker tror, at det værste er overstået.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man ihukommer Svend Aukens kække citat om Det Radikale Venstre, når snakken falder på de urolige oliepriser.

»Radikal politik er som at sømme budding op på en væg,« sagde Auken, og øvelsen synes tilsvarende vanskelig, når analytikere og investorere i øjeblikket forsøger at greje og spå om olieprisen.

Fra morgenstunden tirsdag lignede det ellers, at tingene kunne være på vej mod det bedre. Bloomberg Finance kunne afsløre, at delegationer fra verdens to største olieproducenter, Rusland og Saudi-Arabien, ville mødes for at diskutere muligheden for at sænke produktionen af olie, og alene rygtet sendte prisen på tønde Brent-olie op på nær 35 dollars.

En sløvere produktion virkede som et tiltrængt indgreb på et tidspunkt, hvor lande som Saudi-Arabien, Iran og Irak har øget udvindingen, alt imens den globale efterspørgsel er faldet drastisk.

Aftalen blev dog ikke et vendepunkt. Godt nok kunne den saudiske olieminister, Ali al-Naimi, meddele, at man var blevet enige om at fastfryse produktionen på sit nuværende niveau, men det nuværende niveau er langt højere end efterspørgslen. Markedet reagerede da også prompte, og de spæde stigninger på Brent-olien blev erstattet af nye fald - tirsdag eftermiddag stabiliserede prisen sig omkring 33 dollars tønden.

»Vi har de facto stadigvæk en situation, hvor alle pumper alt, hvad de kan. Man har låst sig fast på nogen meget høje niveauer,« siger Michael Poulsen, olierisiko analytiker hos Global Risk Management.

»Det ligner vel lidt proforma-aftale,« tilføjer han.

For så vidt kan det jo syne ganske sært, at særligt Irak, Iran og Saudi-Arabien virker forhippet på at øge produktionen på et tidspunkt, hvor verden er ved at svømme over i olie, og hvor priserne er lave. Hvorfor ikke løfte foden fra pedalen og satse på, at priserne stiger i takt med, at udbud og efterspørgsel når et bedre niveau?

»For de her lande handler det om at få så mange dollars i kassen som muligt. Det kan man gøre på to måder: Man kan tage en høj pris for det, man sælger, eller man kan sælge rigtig meget af det, man producerer,« siger Michael Poulsen.

Den ubekendte faktor i ligningen er den amerikanske produktion af skiferolie. For alt afhængig af prisen på tønde olie kan skiferindustrien uden varsel skrue op for produktionen og dermed lukke det hul, en lavere olieproduktion ville efterlade.

»Olielandene kan ikke bare skære, uden at skiferolien tager over,« siger Michael Poulsen.

De fleste analytikere er enige om, at det nuværende prisniveau, der de seneste uger har stabiliseret sig omkring 32-35 dollars, ikke afspejler den reelle værdi, og forventningen er, at prisen vil stige moderat over de kommende måneder.

»Forventningen er, at USA vil sætte ro på skiferolie produktionen, og at det vil afføde højere oliepriser. Vi kommer ikke til at se priser omkring 100 dollars tønden lige med det samme. Vi snakker nok nærmere en stigning på 10 dollars på den lidt længere bane,« siger Michael Poulsen.

Det samlede ouput - produktionen af olie - er accelleret hastigt siden januar, hvor Iran formelt vristede sig fri af de lænker, de internationale handelsanktioner har været om deres eksport, og præstestyret har sat turbo på udvindingen og producerede ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) omkring 2,9 millioner tønder olie om dagen i januar.

I det krigsplagede Irak er der fortsat fuld fart på olieraffinaderierne i det sydlige del af landet, hvor man fylder 4,3 millioner tønder om dagen, mens den største producent, Saudi-Arabien, i øjeblikket udvinder olie nok til at fylde 10,2 millioner tønder om dagen.

Samlet set har de tre lande hævet produktionen med 200.000 tusinde tønder olie i januar. OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, har måtte strække våben i bestræbelserne på at få samlet landene og sat en prop i produktionen.

IEA anslog tidligere på måneden, at OPECs 13 medlemslande en enkelt dag kravlede op på 32,63 millioner tønder olie, hvilket gennemsnitligt er 900.000 tønder mere om dagen, end den globale efterspørgsel dagligt ventes at være i 2016. Og så kommer Rusland oven i med deres 10,9 millioner tønder olie om dagen.

Skuffelsen over tirsdagens aftale mellem Saudi-Arabien og Rusland forplantede sig hurtigt til aktiemarkederne, der fra morgenstunden tirsdag fulgte op på mandagens bragende optismisme, men som i timerne efter offentliggørelsen af aftalen gik i et beskedent minus.