Corydon-udspil puster til debat om statsudsalg

Hvorfor skal staten eje TV 2, DSB og andre selskaber? Det skal ministerierne nu komme med en begrundelse for. Det vækker glæde i LA og hos de Konservative, der begge ser potentiale i yderligere privatisering.

Hvad er egentlig grunden til, at DSB er statsejet? Og hvorfor kontrollerer vores allesammens fælleskasse stadig en del af Københavns Lufthavne? Disse spørgsmål skal embedsmændene i en række ministerier nu til at svare på.

Statens nye ejerskabspolitik, som Berlingske i går kunne præsentere indholdet af, slår nemlig fast, at de relevante ministerier skal »tage stilling til rationalet for hvert enkelt ejerskab«. Dermed skal Kulturministeriet altså forklare, hvorfor TV 2 er statsejet, og Klima- og Energiministeriet skal forklare, hvorfor Energinet.dk er på offentlige hænder.

Det glæder finansordfører i Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, der håber, at de ministerielle begrundelser kan genantænde debatten om offentligt ejerskab.

»I dag har staten ejerskabet mange steder, fordi det blot altid har været sådan. Jeg vil helt klart kigge på begrundelserne og bruge dem i aktivt debatten om statsligt ejerskab. Alene det, at ministerierne tvinges til at begrunde ejerskabet gør, at der er et grundlag for at diskutere det,« siger han.

SAS og Danske Spil står først

Hos Konservative vækker det ligeledes glæde, at ministerierne nu skal begrunde ejerskabet af rækken af offentlige selskaber. Finansordfører Mike Legarth kvitterer finansminister Bjarne Corydon for initiativet.

»Det er meget relevant at kigge på. Vi er meget positive over for at privatisere alt det, der giver mening. Men vi vil ikke give afkald på kritisk infrastruktur,« siger Mike Legarth, der giver et par eksempler på privatiseringspotentiale:

»Der er dele af Danske Spil, som godt kunne privatiseres, men der skal stadig være midler til foreninger og så videre. Desuden har vi tidligere sagt, at hvis man kan styrke SAS ved at sælge, så vil vi ikke være afvisende over for det,« siger han.

Også Ole Birk Olesen fremhæver Danske Spil og SAS som salgsemner, og han mener desuden, at DSB »sagtens« kan sælges:

»Vi støtter et salg af mange af de statslige selskaber. Jeg mener f.eks., at DSB, Danske Spil, TV 2 og aktieposten i SAS skal sælges hurtigst mulig, så selskaberne kommer på private hænder. Der kan være argumenter for at fastholde noget infrastruktur på statens hænder, men der er ingen tvivl om, at der er grundlag for mange privatiseringer af de statslige selskaber,« siger Liberal Alliances finansordfører, mens hans modstykke i Dansk Folkeparti er mere tilbageholdende:

»Det er fint at lave øvelsen med at begrunde det statslige ejerskab. Det kan give relevante input til debatten, men det er altså ikke sikkert, at der skal privatiseres mere af den grund. Det er for tidligt at spå om,« siger finansordfører René Christensen, der først og fremmest er tilbageholdende på grund af statens seneste udsalg af arvesølvet:

»Før man diskuterer nye frasalg, skal man have styr på efterspillet i forbindelse med salget af aktieposten i DONG. Det har været en ekstrem lukket proces, og det skal man have styr på, før man diskuterer flere store frasalg.«

Sløjf dogmerne

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviste i Berlingske Business i går at spå om, hvorvidt et frasalg af nogle af de statslige selskaber rykker nærmere med den nye ejerskabs­politik.

»Men mit håb er, at det kan føre til, at den politiske diskussion om frasalg bliver mere saglig og mindre ideologisk. Det kan forhåbentlig blive konsekvensen af mere bevidsthed om, hvorfor staten skal eje ting,« sagde Finansministeren.

Den indstilling får Finansmisteren ros for blandt de danske tænketanke. I centrum-venstre tænketanken Cevea, roser direktør Kristian Weise Bjarne Corydon for at åbne en debat uden fortegn.

»Jeg har det grundlæggende sådan, at man ikke skal have en dogmatisk tilgang til det. Men til gengæld bør man også gøre det klart, hvilke velfærdsinteresser der er i, at staten ejer de enkelte selskaber.«

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, mener, at man bør privatisere de selskaber, som ministerierne ikke kan argumentere for at have.

»Hvis ikke man kan argumentere for, at man skal have ejerskabet, så bør man privatisere. Grundlæggende er det unaturligt, at staten er ejere. I det private har man nogle meget mere sunde incitamenter til at drive en virksomhed,« siger cheføkonomen i den liberale tænketank.

Sidste år omsatte de danske statsejede selskaber for mere end 180 milliarder kroner og havde aktiver for over 400 milliarder kroner.