Computere køber aktier for næsen af dig

Blink én gang. Så har et stort mæglerfirma købt den aktie, du var ved at købe. Og solgt den til dig for en lidt højere pris.

Med flash trading har private investorer ikke en chance for at købe til den skarpeste pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kaldes »flash trading«, og kan meget vel være på vej til Danmark, skriver Børsen.

Flash trading er muligt, fordi nogle børser sælger adgang til at se en ordre 30-50 milisekunder, inden den når ud til resten af markedet. Det er kort tid. Men det er også nok - for handlerne med de hurtigste computere. Flash trading afhænger af dette lille smugkig, som for tiden er meget omdiskuteret i USA og England.

Herhjemme er flash trading endnu ikke muligt, men Bjørn Sibbern, administrerende direktør for Nasdaq OMX København vil ikke afvise, at det kan være på vej.

»Det vil vi vurdere. Inden da vil vi selvfølgelig tage en tæt dialog med vores kunder for at fastslå, om der er et behov for det. Og så sætter lovgivningen selvfølgelig grænserne for, hvilke ordretyper der er tilladt,« siger han.

»Mange af tendenserne som vi ser i Europa, er jo ofte noget som kommer fra USA. Så diskussionen kommer sikkert også til Danmark,« siger Bjørn Sibbern fra Nasdaq OMX København.

I USA er flash trading dog hurtigt blevet kontroversielt. Efter at de store amerikanske Nasdaq og BATS børser åbnede op for flash trading for godt en måned siden, har kritikken haglet ned over det, som mange kalder en »uretfærdig fordel«.

Den indflydelsesrige og mikrofon-glade demokratiske senator Charles »Chuck« Shumer har kastet sin vægt bag et forbud og har pudset det amerikanske finanstilsyn SEC på børserne.

Nasdaq i USA har allerede annonceret, at man vil holde op med sælge adgang til flash fra 1. september.