Coloplast og Torm skubbet ud af superligaen

Som ventet blev det de to hæderkronede danske virksomheder Coloplast og Torm, der mistede deres pladser i eliteindekset C20 for at give på plads til NKT og rederiet Norden.

Den faktiske C20-portefølje udvælges halvårligt på baggrund af referenceperioderne, der går fra henholdsvis 1. december - 31. maj og 1. juni - 30. november, men træder først i kraft børsdagen efter den tredje fredag i henholdsvis juni og december. Det nye indeks træder således i kraft fra torsdag den 27. december.

Hos Coloplast mener koncerndirektør med ansvar for finanserne Lene Skole ikke, det kommer til at betyde noget for koncernens investorer.

- Det indtryk bekræftes af de møder, vi løbende har med analytikere og investorer, sagde hun i sidste uge til RB-Børsen, da alt tegnede på et exit fra fondsbørsens eliteindeks til medicoselskabet.

Hun pegede på, at markedet havde reageret positivt på Coloplasts seneste regnskab.

- Selv om der var mange nyheder på selve dagen, er der jo en bred tillid til vores forretning blandt analytikere og investorer, og det vil ikke ændre sig, fordi vi ryger ud af indekset, lød det fra Lene Skole, der fortsatte:

- Hvis jeg skal tage de pessimistiske briller på, kan det måske mindske tilgangen af private investorer, fordi vi bliver mindre synlige, men det må tiden vise.

Kedeligt - men ikke afgørende
Hos Torm har administrerende direktør Klaus Kjærulff tidligere tilkendegivet, at pladsen i C20-indekset luner. Allerede ved den seneste justering stod Torm til at miste pladsen, men blev reddet på målstregen.

- Jeg ville selvfølgelig være ked af at ryge ud. Jeg ville da meget gerne blive i indekset, men vi må vente og se, lød det da fra Klaus Kjærulff, der pegede på, at rederiet bruger mange kræfter på at tilfredsstille aktiemarkedet.

For NKTs vedkommende har koncernen tidligere været medlem af C20-indekset, men salget af datterselskabet Giga til Intel i foråret 2000 og den efterfølgende udlodning af et milliardstort beløb til aktionærerne kostede NKT pladsen i fondsbørsens daværende KFX-indeks i juni 2001.

NKTs daværende topchef Tom Knutzen, mente, at udlodningen var det værd.

- Jeg tror ikke, det har den store betydning, om vi er med i KFX (nu OMX C20, red.), sagde han da til RB-Børsen og tilføjede:

- Det skal ikke misforstås. Selvfølgelig vil vi gerne være med i KFX og få den likviditet og internationale opmærksomhed, der følger med.

Og det sker så nu, syv år efter det overraskende salg af Giga og seks år efter, at NKT-koncernen forlod indekset.

Den nye Superliga
Ved den seneste revision i juni trådte Bang & Olufsen og Jyske Bank ud af eliteindekset, og de blev erstattet af A.P.Møller-Mærsks A-aktie, der vendte tilbage til fondsbørsens fornemmeste indeks efter seks måneder i "første division", samt biotekselskabet Genmab, der blev det første rendyrkede biotekselskab i de danske aktiers superliga.

Den vil i det kommende halvår bestå af følgende selskaber, nævnt efter placering med den første øverst:

Vestas Wind Systems Danske Bank A.P. Møller - Mærsk B Novo Nordisk B Carlsberg B FLSmidth & Co. Novozymes B D/S Norden DSV Danisco Topdanmark Genmab GN Store Nord William Demant Holding A.P. Møller - Mærsk A NKT Holding Sydbank Trygvesta H. Lundbeck Nordea Bank

RB-Børsen