Christian Frigast: »Min rolle er at gøre mig selv overflødig«

Kapitalfonden Axcel vil rejse en ny investerings­fond på fire milliarder kroner, som bliver den første uden stifter Christian Frigast. Nu skal han i stedet forsøge at gøre plads til sin afløser.

Christian Frigast (til højre) er afgående chef i kapitalfonden Axcel. Christian Schmidt-Jacobsen (til venstre) bliver ny chef. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian Frigast tager 30 mio. kr. op af egen lomme, når kapitalfonden Axcel lancerer sin kommende fond. Han vil gøre det helt klart, at han støtter fuldt op om den fond, som han for 22 år ­siden var med til at stifte.

Men samtidig skal han gøre overgangen let for sin afløser Christian Schmidt-Jacobsen, som skal føre Danmarks største kapitalfond videre. Frigast skal forsøge at holde sig i baggrunden, samtidig med at han overvåger, hvordan hans afløser bruger hans penge.

Axcel blev stiftet i 1994 og har siden købt 46 selskaber. Det er en lang liste over nogle af Danmarks mest kendte virksomheder. Fra ­Georg Jensen, Royal Copenhagen og Idemøbler til kæmpesuccesen Pandora.

Nu er Axcel klar med den femte investeringsfond, hvorfra Christian Schmidt-Jacobsen og hans team fra foråret skal begynde at investere de mere end fire milliarder, som efter planen skal samles ind hos danske og udenlandske investorer.

Men denne gang er det specielt. Christian Frigast er ikke længere chef, og en lang række af de folk, som har bygget kapitalfonden op, er væk.

»Mit succeskriterium er at gøre mig selv overflødig over de næste år, og jeg kommer til at have andre gøremål uden for Axcel,« siger Christian Frigast.

Partnerne skal have pungen op

Frigast får plads i den såkaldte investeringskomité, som skal godkende de opkøb, som Christian Schmidt-Jacobsen kommer med. Og det ser ud til, at Christian Frigast vil lytte godt efter de ideer, som den nye Axcel-chef har. For partnerne i Axcel kommer selv med tre pct. af de fire mia. kr., eller hvad der svarer til 120 mio. kr. Christian Frigast vil alene bidrage med en fjerdel af det beløb.

»Jeg skyder et betydeligt beløb ind i den ­næste fond, fordi jeg har stor tiltro til det nye team,« siger Christian Frigast.

Han er som mange andre af de tidligere partnere i Axcel blevet stenrig på investeringerne i Axcel, og Frigasts personlige selskab viser en egenkapital på 627 mio. kr. Årsagen er primært opkøbet i 2008 af smykkevirksomheden Pandora, som det lykkedes at gøre til et globalt modebrand under Axcels ledelse.

Men Axcel har også foretaget dårlige investeringer, og mange af de selskaber, som blev købt op til finanskrisen, har fonden haft store vanskeligheder med. Men det er ikke selskaber som møbelproducenten Idemøbler, gulvvirksomheden Junckers eller det vanskelige arbejde med designikonet Royal Copenhagen, som Christian Frigast udnævner som sin værste investering.

Han peger i stedet på forsøget på i 1995 at skabe en nordisk cykelproducent. Fonden købte de to danske cykelproducenter SCO og Everton, men måtte blot to år efter sælge med stort tab.

»Selvfølgelig er der altid noget, som ikke går, som du havde håbet. Hvis jeg skal pege på en investering, som jeg ikke har været tilfreds med, er det købet af Everton. Planen var at skabe en stor nordisk cykelproducent, men det gik ikke som planlagt,« siger han.

Han rykker nu fra sin plads på Sankt Annæ Plads til et nyt kontorfælleskab med blandt andre Danske Bank-formand Ole Andersen.

Rollefordelingen er klar

Tilbage i Axcel sidder Christian Schmidt- Jacobsen, som skal føre arven videre. Han har oprindeligt en fortid i Axcel, men flyttede ­siden ud i virkeligheden, hvor han blandt andet har været finansdirektør i tagpapproducenten ­Icopal.

Siden fulgte et kompliceret forløb, hvor først den nuværende DONG-chef, Henrik ­Poulsen, var kørt i stilling som afløser for ­Frigast, men han endte med at springe fra på mål­stregen. Også Egmont-chefen, Steffen Kragh, var tæt på at sige ja, men ønskede heller ikke jobbet.Nu er det i stedet blevet Christian Schmidt-Jacobsen, som skal trække Axcel ind i frem­tiden.

»Der er ingen tvivl om, at Axcel er hjerteblod for Christian Frigast. Men vi har nu hver vores rolle, og min er at stå i spidsen for det team hos Axcel, som i det daglige skal tage sig af det ­hårde slid med transaktioner og udvikling af virksomheder,« siger Christian Schmidt-Jacobsen.

Han skal fortsætte strategien med at købe primært danske og svenske virksomheder med stort vækstpotentiale. De selskaber, som vil indgå i Axcels portefølje, vil typisk allerede være markedsleder på et regionalt marked, men have et internationalt potentiale.

»Christian Frigasts primære rolle bliver at være formand for vores investeringskomité, hvor vi tager stilling til, hvilke virksomheder Axcel skal investere i. Samtidig har Christian et ­meget stort netværk, som vi selvfølgelig gerne vil trække på,« siger den nye Axcel-chef.