Chr. Hansen lyser op i aktiemarked på kraftig nedtur

Chr. Hansen-aktien er eneste søde ingrediens blandt eliteaktierne i torsdagens syrlige aktiemarked, hvor den negative udvikling i USA onsdag aften har sendt de danske - og øvrige europæiske - aktier på en kraftig nedtur.

Chr. Hansen-aktien er eneste søde ingrediens blandt eliteaktierne i torsdagens syrlige aktiemarked, hvor den negative udvikling i USA onsdag aften har reduceret de europæiske investorers appetit på aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt samtlige noterede aktier i København ligger kun otte med stigninger, og C20 Cap-indekset er faldet 2,6 pct. til 966,20. En tilsvarende udvikling ses på de store europæiske markeder.

- Der er strid modvind på aktiemarkedet, som i første omgang kommer fra USA, som i går havde en sivende tendens hele aftenen. Den udløsende faktor var nok, at olieprisen var nede at teste de 30 dollar igen - og vel også kortvarigt var under, konstaterer Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Det er vel den samme nervøsitet, som vi har snakket om i en 14 dages tid efterhånden, vurderer han og peger på råvarepriserne og Kina, som de faktorer, der generelt belaster.

- Det så ikke ud til, at det skulle gå så galt i starten, hvor DAX var nede med 1 pct. Men nu er vi nede med 2,6 pct., og det viser bare, hvor nervøst det er. Nerverne er lidt uden på tøjet, noterer aktierådgiveren.

Chr. Hansen ligger som eneste eliteaktie i plus med en stigning på 2,2 pct. til 424,30 kr.

Ingredienskoncernen offentliggjorde torsdag morgen sit regnskab for 1. kvartal og opjusterede i den anledning forventningerne til 2015/16. Koncernen venter nu en organisk salgsvækst på 9-11 pct. mod tidligere 8-10 pct.

Men allerede onsdag aften placerede koncernen sig i rampelyset med meddelelsen om et opkøb af amerikanske NPC Physiology Holding og Guardian Food for 185 mio. dollar, eller næsten 1,3 mia. kr. Opkøbet betyder, at selskabet sløjfer ekstraordinære udbytter og aktietilbagekøbsprogrammer.

- Flot regnskab igen, hvor man kan opjustere allerede nu og endda kan lægge et opkøb oven i, som også ser fornuftigt ud. Så det kører bare, og de gør de rigtige ting, vurderer Martin Munk.

Men begejstringen har sine grænser:

- Vi er stået af vognen for nogen tid siden. Vi synes, at aktien er for dyr, og der er ikke plads til skuffelser - de ville give aktien en hård medfart, konstaterer Martin Munk fra Jyske Bank, der har anbefalingen "reducer" på aktien.

Opkøb på bekostning af udbytte og aktietilbagekøb falder sædvanligvis ikke i investorerne smag.

- Vi er jo i en tid, hvor vi gerne vil have udbytte, fordi vi higer efter noget afkast. Men når en virksomhed ser nogle investeringsmuligheder, som kan give bedre afkast, så skal men gøre det, mener Martin Munk.

Mærsk-aktierne får en forholdsvis blid medfart i torsdagens aktiemarked med et fald, der begrænser sig til 0,6 pct. til 7960 kr. for B-aktien.

- De klarer sig relativt godt. Nordea er ude at hæve anbefalingen til "køb", og jeg tænker, at det er en medvirkende faktor. Normalt ville den nok ligge mere som FLSmidth, mener Martin Munk.

FLSmidth, der er særlig følsom over for udviklingen i råvarepriserne og dermed i Kina, falder 2,7 pct. til 220,80 kr.

Kursmålet på Tryg er blevet sænket med 30 kr. til 140 kr. af Carnegie, der fastholder anbefalingen "køb". Forsikringsaktien ligger torsdag middag 3,2 pct. lavere i 118,90 kr.

Novo-aktien falder 3,2 pct. til 368 kr., og det er ifølge Martin Munk et symptom på, hvor grimt det står til i det aktuelle aktiemarked.

- Det er også de defensive varer, der falder. Det vidner om, at man er ude at hente likviditet og kontanter hjem fra markedet. Man vil have roen til at falde over markedet. Det er barskt derude. Men der kan pludselig komme en vending og pludselige bevægelser, så inden vi går hjem, kan markedet måske være i plus, spekulerer Martin Munk.

Uden for eliteindekset stiger Roblon 0,4 pct. til 241 kr. Selskabet kommer med regnskab for fjerde kvartal og venter for regnskabsåret en omsætning i intervallet 220-230 mio. kr. og et resultat før skat i intervallet 20-25 mio. kr.

Intermail er ligeledes aktuel torsdag med regnskab for første kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. Selskabet venter i året en omsætning i niveauet 350-370 mio. kr. og et EBITDA-resultat på 25-30 mio. kr. Aktien, der ikke har været handlet i indeværende uge, ligger torsdag middag uændret i 25 kr.

Der kan også komme lidt røre om ALK-Abelló, efter at det amerikanske finanshus Jefferies har set nærmere på aktien, der torsdag middag falder 0,8 pct. til 930 kr. Finanshuset løfter kursmålet til 1150 kr. fra 1000 kr.

Fokus kan torsdag også rette sig mod SSBV-Rovsing, der onsdag var kometen på den danske aktiehimmel. Rovsing underskrev på dagen en kontrakt med sit amerikanske partnerselskab om underleverancer til et amerikansk rumfartsselskab til en værdi af 1,58 mio. dollar, svarende til knap 10,9 mio. kr. Rovsing-aktien tordnede onsdag 38 pct., og torsdag middag falder aktien 8 pct. til 17 øre.