Chr. Hansen førte an i nedtur

Der var fald til flertallet af de danske aktier onsdag, hvor Chr. Hansen indtog C20 Cap-indeksets skammekrog efter et ilde modtaget kvartalsregnskab.

Læs mere
Fold sammen
Generelt var der dårlig stemning på markederne, efter at Portugals regering sent onsdag blev kastet ud i krise med afgangen af to ministre i et opgør om landets sparekurs. Det fik investorer til at sætte spørgsmålstegn ved, om Portugal vil fortsætte med at følge den nedskæringskur, der er blevet dikteret af IMF, EU og ECB som vilkår for landets hjælpepakke. Dertil kom bekymring om den fortsatte uro i Egypten.

C20 Cap-indekset faldt 0,9 pct. til 554,98, hvilket dog var en anelse bedre end den generelle trend i Europa.

Chr. Hansen-aktien indkasserede indeksets største kurslussing efter selskabets skuffende kvartalsregnskab og overraskende nedjustering. Det kostede 4,8 pct. på aktiekursen, som nu er nede på 191,10 kr. efter tre hårde måneder på børsen.

Selskabets omsætning steg i tredje kvartal af 2012/13 til 192 mio. euro fra 181 mio. euro året før, mens driftsresultatet, EBIT, landede på 52,8 mio. euro. Begge dele skuffede i forhold til analytikernes estimater. Markedet ventede en omsætning på 197 mio. euro og et driftsresultat på 56,4 mio. euro ifølge medianestimatet indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Samtidig blev Chr. Hansens egne forventninger til hele året nedjusteret. Nu spår selskabet en organisk omsætningsvækst på 6-7 pct. 7-9 pct. Driftsmarginen ventes på 27 pct. mod tidligere "over sidste års niveau", der var på 27,2 pct.

- Der er lidt grus i vækstmaskinen, specielt inden for divisionerne Natural Colors og Health & Nutrition, som ikke helt lever op til mine forventninger. Indtjeningen er lidt mere udfordret, end jeg havde ventet, og især Colors var noget under, hvad jeg havde sat næsen op efter, siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.

På længere sigt kan det også være, at markedet skal til at revidere sine prognoser for Chr. Hansens vækstbane, efter at selskabet har skuffet to kvartaler i træk, mener analytikeren.

Handelsbanken anlægger dog et mere positivt syn og hævede oven på kursfaldet sin anbefaling af og sit kursmål for Chr. Hansen-aktien til henholdsvis "akkumuler" og 218 kr. Det store kursfald fra rekordkursen 223 i april er en god mulighed for at samle aktien op, mener bankens analytikere.

Danske Bank var også blandt de hårdest ramte aktier med et kursdyk på 1,9 pct. til 98,10 kr. Uroen i Europa gav nervøsitet i finanssektoren, og i Stoxx 600-indekset over de største europæiske aktier var bankaktierne hårdest ramt. Også Nordea og Jyske Bank var med i den dårlige ende af C20-indekset.

TDC havde til gengæld en positiv dag med en stigning på 1 pct. til 46,33 kr. Ud over sine defensive egenskaber og sin status som dividendecase fik aktien lidt medvind fra en positiv analyse fra schweiziske Credit Suisse. Storbankens estimater for TDC ligger foran markedets forventninger og selskabets egne, og banken noterer sig en bedring i mobilmarkedet.

Vestas blandede sig også i toppen af eliteindekset efter annonceringen af en ordre på 93 MW til Sydafrika. Det er selskabets anden ordre til landet på kort tid, og den kendte ordreindgang i 2013 er nu steget til over 2 gigawatt (GW). Aktien endte i plus med 0,2 pct. til kurs 81,30.

Uden for C20-indekset faldt Matas for tredje dag i træk. Aktien nød en vellykket start på børslivet fredag 28. juni med en stigning til 119 kr. fra startprisen på 115 kr. Modgangen har imidlertid hevet den tilbage til netop noteringskursen på 115 kr., svarende til et kursfald på 1,7 pct.

Rockwool kom til gengæld pænt igennem dagen med et løft på 1,7 pct. til kurs 826 for B-aktien. Finanshuset HSBC indledte dækningen af det danske isoleringsselskab med anbefalingen "overvægt" og et kursmål på 920 kr.

/ritzau/FINANS