Chr. Hansen-aktien sænkes af børshus

Der er overvejende små bevægelser på det danske aktiemarked fredag, hvor blandt andre Vestas sakker lidt agterud efter et vildt kursridt de seneste dage og måneder.

Læs mere
Fold sammen

Chr. Hansen synker efter en nedjusteret anbefaling fra børshuset Carnegie. Desuden er A.P. Møller - Mærsk, DSV, Novo Nordisk og TDC blandt de mest iøjnefaldende eliteaktier.

C20 Cap-indekset falder 0,2 pct. til 589,89.

Vestas er dykket 1,2 pct. til 109,2 kr. Det sker efter stigninger syv børsdage på stribe, og det samlede afkast i år er fortsat helt oppe på 244 pct.

Den markante fremgang til Vestas har fået flere af de investorer, der har satset på kursfald hos vindmølleproducenten, til at skrue ned for deres satsning. De to største "shortsælgende" hedgefonde i Vestas har i den seneste uge reduceret deres short-eksponering fra 4,81 pct. af kapitalen i Vestas til 4,21 pct., viser tal fra Finanstilsynet. I samme periode er aktien steget fra 97,65 kr. til 110,50 kr.

At gå "short", eller kort, i en aktie betyder, at man satser på et fald i kursen. Rent praktisk låner en investor et antal aktier fra en anden investors portefølje og sælger dem på markedet. Derefter køber investoren aktierne tilbage på et senere tidspunkt og hele ideen er, at det skal ske til en lavere kurs, så kursfaldet er "sparet" og dermed tjent.

A.P. Møller - Mærsks containerrederi Maersk Line kan glæde sig over, at der er fremgang at spore for containerfragtraterne. Ugens tal fra Shanghai Shipping Exchange viser en fremgang i spotrateindekset, SCFI, på 1,6 pct. til 1088,5. Rederierne har varslet ratestigninger fra 1. august, og prisstigningerne kan allerede være begyndt at slå igennem i spotpriserne denne uge.

Ratestigningen kommer dog efter fald på henholdsvis 1,3 pct. 3,0 pct. og 1,2 pct. de seneste tre uger, og forhindrer ikke, at A.P. Møller - Mærsk-aktien er blandt formiddagens bundskrabere efter et fald på 0,9 pct. til 44.120 kr. til B-aktien.

Chr. Hansen har fået sænket anbefalingen af Carnegie til "hold" fra "køb", hvilket har sendt aktien syd over med 1,5 pct. til 192,5 kr. Største nettosælger er SEB Enskilda.

Blandt fredagens mest positive islæt er TDC, der stiger 0,5 pct. til 49 kr. Desuden klarer medicinalaktierne sig pænt. Novo Nordisk stiger 1 pct. til 940 kr., og Lundbeck ligger 0,7 pct. højere i 115,1 kr.

De europæiske sundhedsmyndigheder har fredag meddelt, at de ikke ser fare for alvorlige bivirkninger ved en række diabetes lægemidler, herunder Novo Nordisks Victoza. Advarsler har tidligere i år lydt i medierne om mulige kræftrisici, men de data, der er tilgængelige viser ingen tegn på det.

Blandt fredagens positive islæt er også DSV. Aktien led torsdag under nedjusterede anbefalinger fra Danske Bank og Alm. Brand Markets. Fredag er der kommet regnskab fra den schweiziske transportkoncern Panalpina, der afslørede, at schweizerne nu igen har overskud på driften. Samtidig melder Panalpina om vundne markedsandele på markedet for sø- og luftfragt. DSV stiger 0,2 pct. til 145,8 kr.

Blandt sidepapirerne handler ALK-Abelló uændret i 451 kr. Regnskabet fra konkurrenten Stallergenes viser, at pollensæsonen har været afdæmpet og at vækstvilkårene på de kriseramte sydeuropæiske markeder har været svære. Stallergenes øgede dog omsætningen med lige over 1 pct. båret af vækst uden for EU.

Genmab falder for sjette børsdag på stribe med yderligere 6 pct. til 157,5 kr. Ugen har budt på nyt fra konkurrenten Roche, der har haft positive resultater med lymfekræftmidlet GA101, som retter sig mod samme patientgruppe som Genmab og partneren GlaxoSmithkline går efter med Arzerra. Siden nytår er Genmab fortsat steget lige over 100 pct.

/ritzau/FINANS