Charmeoffensiv i Mellemøsten

En række grønne danske virksomheder satser med den første samlede charmeoffensiv nogensinde på den arabiske halvø at kunne lægge fundamentet til et boom i afsætningen i Mellemøsten.

Det nye finanscentrum i Saudi-Arabiens hovedstad, Riayd, King Abdullah Financial District, er tegnet af Henning Larsens Tegnestue. Ved hjælp af design og placering af bygninger i ørkenbyer, kan udendørs temperaturen mellem bygningerne sænkes med seks til otte grader.
Læs mere
Fold sammen
Med verdenskendte firmaer som Vestas, Henning Larsens Tegnestue og Danfoss i spidsen satser en række danske virksomheder i denne uge med et stort, målrettet grønt erhvervsfremstød at komme langt mere markant ind på markederne i Mellemøsten end hidtil. Dette første samlede fremstød nogensinde for bæredygtige og alternative energiløsninger retter sig især mod de stenrige oliestater på den arabiske halvø, Saudi-Arabien, Abu Dhabi, Dubai og Oman.

»Golfstaterne vil i de kommende år investere voldsomt i grøn energi, fordi deres olieressourcer er på vej ned. Derfor har disse lande mange nye ambitiøse projekter. Danfoss vil gerne være med på det tog. Som jeg ser det, har vi størst chance på afsætning af produkter inden for energivenlig air condition,« siger Danfoss-kongen, tidligere koncernchef Jørgen Mads Clausen.

Midt i finanskrisen håber dansk erhvervsliv således på at kunne lægge et solidt fundament til et efterfølgende boom på at sælge en bred vifte af produkter i løbet af de kommende år. Lige fra energirigtige grønne bygninger til fjernvarme, vindmøller og indendørs air condition. Henning Larsen Tegnestue i København har således tegnet det nye finanscentrum i Riyad, King Abdullah Financial District, der lige nu er under opførelse.

Grønne bygninger
Projektet promoveres som eksempel på nye grønne bygninger, som bliver et af temaerne på energikonferencen World Future Energi Summit i den lille stat Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater (UAE), der begynder i dag. I weekenden er en talstærk delegation med 30 repræsentanter fra 11 danske virksomheder og Dansk Industri, DI, rejst af sted. Virksomhederne deltager i energikonferencen og udstillingen World Future Energi Summit (WFES) i Abu Dhabi, der slutter på onsdag. Ud over nævnte tre virksomheder er det bl.a. ingeniør- og rådgivningsfirmaet Cowi og fjernvarmerørproducenten, Løgstør.

»Der bliver stadig bygget en del i Dubai og Abu Dhabi. Deres enorme vækst er dog aftaget, men der er stadig mange byggerier, som ikke er færdige. Abu Dhabi og Dubai har enorme ressourcer af penge og ingen hensigt om at stoppe op. Det er det sted i verden, hvor der vil ske mest på byggefronten i 2009. Det er derfor, vi allesammen flokkes dernede,« siger Jørgen Mads Clausen.

I dag afsætter Danfoss air condition-produkter for en halv milliard kr. til markederne på den arabiske halvø. Jørgen Mads Clausen mener der er godt chancer for mindst en fordobling af salget af salget til en milliard.