Centralbanker sprøjter vitaminer ind i aktiemarkedet

Aktiemarkederne er blevet rusket igennem et par turbulente sommermåneder, hvor jubelstemningen fra foråret punkterede og skar et par lunser af investorernes afkast. Sydbank vurderer i en ny analyse, at aktiemarkedet går bedre tider i møde.

Foto: STAFF. De europæiske aktier klarede sig bedre end i de amerikanske i foråret, men USA-aktierne er til gengæld kommet pænt igennem sommerperioden, mens det har haltet noget mere rundt om i Europa.  
Læs mere
Fold sammen

Investorerne går lyse måneder i møde. Det foruser Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz i rapport om sundhedstilstanden på de globale aktiemarkeder. Analytikeren vurderer, at investorerne især kan glæde sig over, at centralbanker og virksomheder i den kommende tid sætter alle sejl til.

»En stærk formkurve i mange virksomheder med en høj udlodningsevne i et lav rentemiljø og en fortsat lempelig pengepolitik hos de store centralbanker er forhold, som fortsat taler for aktierne og baggrunden for, at vi venter højere aktiekurser sidst på året,« skriver Bjørn Schwarz i en analyse.

Han advarer dog investorerne om, at farvandet på aktiemarkederne vil være udfordrende at navigere i resten af året. Især er det Kinas hakkende vækstmotor, der bekymrer. Landets økonomiske tempo er bremset så meget op, at myndighedernes ambition om at ramme en BNP-vækst på 7 pct. er begyndt at smelte i sommersolen. Lavere omdrejninger i Kina betyder, at råvarepriserne dykker og skaber yderligere udfordringer i lande som Brasilien og Rusland. Begge nationer har i forvejen kurs mod recession.

De kinesiske myndigheder vil dog gøre alt for, at landets økonomi kommer tilbage i gear, mener Bjørn Schwarz.

»Vi forventer flere vækstskabende tiltag i form af vækstpakker og pengepolitiske lempelser, som kan få økonomien op i lidt højere omdrejninger igen,« skriver analysechefen, men påpeger, at der ikke findes nemme løsninger på Kinas aktuelle udfordringer.

Bjørn Schwarz vurderer, at mange virksomheder på trods af globale udfordringer er godt på vej mod nye rekordresultater. Han anbefaler investorer at gå efter aktier i Europa og Asien.

»Sammenholdt med centralbankernes bestræbelser for at holde hånden under økonomierne tegner det således til en mere positiv udvikling for mange aktiemarkeder de kommende måneder. Det gælder ikke mindst i Europa – heriblandt Danmark - hvor overraskelsespotentialet fortsat er stort og i Fjernøsten,« skriver Sydbank-chefen.