Centralbank sendte aktiekurserne op

Umiddelbart lignede det en udramatisk dag på de amerikanske børser. Men det ændrede sig, da centralbanken pludselig meldte ud, at den vil gå på obligationsindkøb.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag eftermiddag, amerikansk tid, meddelte den amerikanske centralbank, Fed., at den fastholder den toneangivende rente på det, der nærmest er nul, og at den vil gå aggressivt ind for at redde økonomien. Meldingen satte straks spor i aktiekurserne. De toneangivende indekser tog et kurshop, der varede ved til børserne lukkede.

Ivenstorerne kunne lide det, de havde hørt. Og det var, at centralbanken planlægger at købe statsobligationer for op imod 300 milliarder dollar (1.702 milliarder kroner). Opkøbet skal finde sted over de næste seks måneder, skriver Ritzau. Derudover meddelte centralbanken, at den vil gå ind og købe op af de dårlige realkreditlån, de såkaldte subprime-lån, og det for 700 milliarder dollar.

Aktier i selskaber, der er relateret til boligmarkedet, steg på Fed.s meddelelse, det samme gjorde finansaktierne, da en forbedring på boligmarkedet lynhurtigt vil smitte af på finanssektoren. Tech-aktierne oplevede også medvind onsdag. Det skyldtes bl.a. opkøbsrygter, der siger, at IBM er interesseret i konkurenten Sun Microsystems.

Dow Jones Industrials lukkede i et plus på 1,2 procent. Både Nasdaq Composite-indekset og S&P 500 steg to procent.