Centralbank sender ekstra milliarder i arbejde

Federal Reserve i USA hælder for anden gang fredag enorme beløb ud som lånefacilitet til de banker, der er ramt af kreditkrisen. Det ser foreløbigt ud til berolige investorerne på akiemarkedet.

Aktiekurserne i New York rettede sig næsten med det samme, efter den amerikanske centralbank i eftermiddag sendte en ny portion dollar på markedet for at afhjælpe krisen for de banker og finansinstitutioner, der pludselig har svært ved skaffe tilstrækkelig finansiering.

Kort før børsernes åbning sendte Fed 19 milliarder dollar i arbejde, og med eftermiddagens 16 milliarder dollar når den samlede intervention op på omkring 190 milliarder kroner på én dag. Torsdag lød den ekstra pengemængde på 24 milliarder dollar.

De amerikanske aktier faldt kraftigt torsdag, og fredagens handel begyndte på samme skæbnesvangre vis. De førende indeks så ud til at skulle tabe omkring halvanden til to procent, men efter centralbankens anden pengeindsprøjtning er tilliden til aktiemarkedet tilsyneladende ved at vende tilbage – i hvert fald for en stund. De store indeks ligger klokken 18.45 med marginale tab mellem 0,10 og 0,40 procent.

Tidligere fredag tilførte Den Europæiske Centralbank (ECB) eurozonen 61,05 mia. euro ved en ekstraordinær refinansieringsauktion med start i dag og udløb mandag. Det beroligede ikke i investorerne tilstrækkeligt til at undgå store tab.